Helyi kultúra

2024.05.11. 13:00

Megnyitom a szívemet: gyermekrajzokból nyílt kiállítás a vásárhelyi művésztelepen

Hogy mit jelent a mai gyerekeknek a templom és az iskola kapcsolata? Reményik Sándor azonos című verse nyomán hirdetett rajzpályázatot a 33 éves vásárhelyi Szeremlei Társaság. Különösen érzékeny, őszinte alkotásokból nyílt kiállítás a művésztelepen.

Tábori Szilvia

Különleges kiállítás, különleges helyszínen és témában. Fotó: Tábori Szilvia

A rajzlap bal oldalán egy fél templom, amelyhez jobbról szorosan simul egy szintén félig ábrázolt iskola. Az így kerek egész épület felett pedig egy felirat, két irányba mutató nyíllal: teljes élet. Ilyen és ehhez hasonló alkotásokkal lepték meg a gyerekek a hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaságot, illetve az általuk meghirdetett Templom és iskola gyerekszemmel című rajzpályázat két zsűritagját, V. Nagy Nándor restaurátor, képzőművészt, illetve Sonkoly Tibor festőművészt. A hatvan alkotásból a vásárhelyi Kohán György utcai művésztelepen nyílt a napokban egészen júniusig megtekinthető kiállítás. Egyúttal a legjobbak is átvehették elismeréseiket. 

Korszakváltás észlelhető. A rendszerváltás 14 éves koromban, az általános iskola befejezése után ért, a templom és az iskola kapcsolata tehát egészen mást jelentett a gyerekkorunkban. Mi még lopva jártunk be a belvárosi katolikus templomba az atyához beszélgetni. Ám az egyházi téma a Szeremlei Társaság kiírására is pályázó gyerekeknek természetes, a hétköznapokat jelenti, nem félve beszélnek róla, mint mi, annak idején

 – mondta V. Nagy Nándor. 

A beadott hatvan rajz zsűrizésekor a témaválasztás érzékenységét, illetve a vizuális megjelenítést, a képszerkesztési megoldásokat, a kompozíciót értékelték korosztályonként külön-külön. V. Nagy Nándor szerint a legkisebbek rajzai különös nyitottságról, őszinteségről és érzékenységről árulkodnak, bár idősebb társaik is tartogattak meglepetéseket, a különbség mégis tetten érhető. 

Ahogyan telik rajtunk az idő, fokozatosan záródunk be. Arra biztatom a gyerekeket, őrizzék meg nyitottságukat, próbáljanak meg szabadon gondolkodni, alkotni 

– tette hozzá. 

Nagy Gyöngyi, az immár 33 éves Szeremlei Társaság elnöke úgy fogalmazott: névadójuk, az egykori református lelkész, egyházi- és helytörténeti író előtt tisztelegve, a Szeremlei 100 Emlékévhez kapcsolódóan hirdették meg pályázatukat óvodásoknak, illetve általános iskola alsó és felső tagozatosoknak. Reményik Sándor Templom és iskola című költeményéhez vártak illusztrációkat a gyerekektől. 

Sok pályamunka érkezett a Szeremlei Sámuel Református Óvodából, illetve a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolából, ami úgy vélem annak köszönhető, hogy a hit, a templom mindennapjaink része 

– mondta a társaság elnöke.

A kiállítás a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, Rapcsák Katalin művésztelep-vezető közreműködésével valósult meg. 

Részletes eredmények

Óvodás korcsoport

1. hely: Demeter Lilla, Szeremlei Óvoda, Kovácsné Kardos Beáta

2. hely:  Tóth Bogi, Szeremlei Óvoda, Bánfi Vivien

3. hely:  Kabai Maja, Szeremlei Óvoda, Bánfi Vivien

Alsós korcsoport

1. hely: Mucsi Bora, Kertvárosi Ált. Isk. 2. oszt., Palásti Andrea

2. hely: Kurusa Szófia Leila, Szőnyi Ált. isk.  2. oszt., Móroczné Keresztes Ildikó

3. hely: Rózsa Boglárka, Kertvárosi Ált. Isk. 2. oszt., Palásti Andrea

4. hely: Balla Emese Sarolta, Szőnyi Ált. isk.  3. oszt., Szász Boglárka

Különdíj: Juhász Katinka, Aranyossy Ált. Isk. 3. oszt., Wolf Júlia

Különdíj: Tóth Bence Aranyossy Ált. Isk. 3. oszt., Wolf Júlia

Felsős korcsoport

1. hely: Sopov – Elekes Michaela Kertvárosi Ált. Isk. 6. oszt., Palásti Andrea

2. hely: Molnár Csilla Szőnyi ált. Isk. 7. oszt., Farkasné Bakonyi Ildikó

3. hely: Zoltai Hunor Kertvárosi Ált. Isk. 5. oszt., Palásti Andrea

4. hely: Gortva Szófia Kertvárosi Ált. Isk. 5. oszt., Palásti Andrea

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában