Helyi kultúra

2024.05.13. 15:57

Öt éves a makói könyvtár új épülete - GALÉRIA

Szabó Imre

A Makovecz Imre által tervezett könyvtárépület születésnapját az intézmény több gesztussal igyekezett emlékezetessé tenni. Fotó: Szabó Imre

Ötödik születésnapját ünnepelte hétfőn a makói könyvtár új, Makovecz Imre tervezte épületegyüttese. A rendezvényen felavatták az elődök előtt tisztelgő emlékfalat négy egykori igazgató portréjával – a közülük egyetlenként még ma is élő Domokos László megható szavakkal köszönte meg a gesztust.

A József Attila Könyvtár új épülete átadásának évfordulóját elsőként a Makói Óvoda és a Pápay-iskola köszöntötte: a gyerekek a bejárat előtt villámcsődületükkel 5-ös számot formáztak. 

Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntőjében többek között arról beszélt, az emberiség alighanem legnagyobb, minden tudást összekötő találmánya az írás-olvasás, és hogy elménk szabadságát a könyvtárakban, a kultúra és a tudás templomaiban találhatjuk meg. A Makovecz-épület előtt ez után a jeles nap tiszteletére két cserjét ültettek el: egyet az intézmény jelenlegi dolgozói, egy másikat pedig a gyerekek közreműködésével a polgármester és Szikszai Zsuzsanna igazgató.

Az intézményvezető ezt követően – emlékeztetve arra, hogy az első makói könyvtár 1952-ben, 72 esztendeje nyílt meg Makón – odabent felavatta az elődök arcképcsarnokát négy korábbi igazgató portréjával. Az emlékfalon megörökített Márton Károlyné, Mátó Erzsébet, Balázs György már elhunyt, Domokos László viszont, aki a leghosszabb ideig, 1970-től 1993-ig vezette az intézményt, eljött és megható szavakkal köszönte meg a geszttust. Felidézte, az első klubkönyvtár a régi Hagymaházban nyílt meg – ő ott kezdte pályafutását könyvtárosként – , majd 1971-ben avatták fel a Batka István tervezte önálló épületet. A mai ennek helyén áll.

Az ünnepség zárásaként Janáky Marianna helyi költő elmondta egy versét, majd a volt és jelenlegi könyvtárosok kötetlen múltidéző beszélgetésre gyűltek össze.

A születésnapi programsorozat kedden is folytatódik: reggel fél 10-től óvodásoknak tartanak környezettudatosságot erősítő programot, általános iskolásoknak akadályversenyt, ismertetik a kedvenc könyvek versenyének eredményét és élményvarrásra várják az érdeklődőket. Lesz születésnapi kávézó és zsákbamacska is, ajándék könyvekkel. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában