Helyi kultúra

2024.06.07. 10:12

Hamarosan ismét a szegedi papucsra irányulnak a reflektorfények

Június 15-én hatodik alkalommal rendezik meg a Szegedi Papucs Napját Szegeden. A Szent-Györgyi Albert Agórában ünnepi műsorral és díjátadóval, konferenciával, kézműves-foglalkozásokkal, családi programokkal várják az érdeklődőket.

Koós Kata

A Szegedi Papucs Napjának résztvevői nem csak mesterségbemutatókat tekinthetnek meg, de maguk is kipróbálhatják majd a papucshímzést. Archív fotó: Török János

A Szegedi Papucsért Alapítvány június 15-én rendezi meg a Szegedi Papucs Napját, hogy népszerűsítsék a különleges lábbelit. A délután 14 órakor kezdődő program központi témája a papucshímzés. Ezen a napon adják át a papucsfejhímző és -tervező pályázat díjait, amelyre több mint 117 pályamunka érkezett, valamint második alkalommal adják át A szegedi papucsért díjat. Az ünnepi műsoron 150 néptáncos gyermek ropja majd, közreműködnek az Ásotthalmi Bogárzó Néptánccsoport, a hódmezővásárhelyi Árendás Táncegyüttes és a Kankalin Néptáncegyüttes, a Csanád Táncegyüttes, a Domaszéki Kiskaláris Néptáncegyüttes, a Kiszombori Néptánccsoport, valamint a szegedi Hatetudnád Tánctanoda és a Szeged Táncegyüttes.

Idén először vesznek részt a programon a tápéi Gyékényből Szőtt Egyesület tagjai, akik bemutatják az érdeklődőknek, hogyan készült a gyékénypapucs, a vállalkozó kedvűek pedig maguk is kipróbálhatják a gyékényszövést. A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága különleges játékkal készül, a szegedi papucshoz kapcsolódó mintaKINCStár egyszerre játék és alkotás a kicsiknek, továbbá itt mutatják be először a Játékgyűjtemény szegedi papuccsal című kiadványt. Fetter Ferencné hímző népi iparművész, a Népművészet Mestere és okleveles papucshímző tanítványai papucshímző bemutatót tartanak, amelyhez aktívan is lehet kapcsolódni.

A papucsvásáron magyarországi és vajdasági papucsos mesterektől a helyszínen vásárolni is lehet, és rendelést is vesznek fel egyedi igényekre.

A szegedi papucshímzés motívumainak változásai, újragondolása címmel rendezett konferencián Attalai Zita iparművész, Vukov Veronika néprajzkutató és Balássy-Berezvai Szénia ruhatervező előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. A Fókuszban a papucshímzés című tárlaton Fetter Ferencné és Mészáros Tünde papucshímző tanítványainak munkái, a papucsfejhímző pályázat legszebb pályamunkái, Horváth-Kriska Hajnalka papucshímzés-mintájú ruhái, valamint válogatás látható majd a Szegedi Papucsért Alapítvány gyűjteményéből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában