Vizualitás és média

2021.01.25. 18:18

Új egyetemi tankönyv – középpontban a napjaink emberét érő képdömping

A camera obscurától a virtuális valóságig sok érdekes, változatos témával foglalkozik Pusztai Virág közelmúltban megjelent tankönyve. Szerzője, az SZTE adjunktusa úgy véli, a Vizualitás és média címmel megjelent kötetet mindenki haszonnal forgathatja.

Tóth A. Péter

20210121 Szeged Pusztai Virág a rajz tanszék adjunktusa új média tankönyvet írt. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– 2019-ben jelent meg A képekből összerakott ember című tu­dományos munkám. Számos, ott publikált gondolat visszaköszön ebben a kötetben is, most azonban az lebegett a szemem előtt, hogy a tudományos előképzettséggel nem rendelkező olvasó se veszítse el a fonalat, és minél kevesebbszer kelljen az idegen szavak szótára után nyúlnia – mondta lapunknak Pusztai Virág adjunktus.

Az SZTE oktatója hozzátette,

a kö­­tet elsősorban azoknak szól, akik a médiaszakmák, a vizuálismédia-tartalmak előállítása iránt érdeklődnek, de bízik benne, hogy haszonnal forgathatják a tudatos médiafogyasztásra való nevelést fontosnak tartó pedagógusok is.

– Célom az volt, hogy a mé­­dia vizuális kultúrával való kapcsolódási pontjait helyezze előtérbe. Jelenleg a JGYPK Televíziós műsorkészítő felsőoktatási szakképzésére járó hallgatókkal foglalkozom a legtöbbet. Ez a szak népszerű a karon, négy féléves képzés, amelynek utolsó féléve teljes egészében gyakorlat, amit vagy nálunk, a stúdióban, vagy különböző sajtóorgánumoknál töltenek a hallgatók.

Pusztai Virág második kötetét nem csak egyetemi hallgatóknak szánta.
Fotó: Frank Yvette

A Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó partner volt az új könyv megjelentetésében, így a Televíziós műsorkészítés című kötet után most kiadták a Vizualitás és médiát is. A könyv a látás és a kép mi­­benlétének körvonalazása után a kép és az ember, illetve a kép és a művészet viszonyába igyekszik rövid betekintést ad­­ni, középpontba állítva a napjaink emberét érő képdömpinget mint korjelenséget. Ezt követően a vizuális kommunikáció legalapvetőbb egységeit és mechanizmusait tekinti át, majd egy-egy külön fejezetben tér ki a fotó, a mozgókép és az újmédia vizuális kultúrában betöltött szerepére.

Az utolsó fejezet a vizuális média befolyásoló erejével foglalkozik, többek között a rajzfilmeknek a gyerekre gyakorolt hatását tárgyalja.

– Ha belegondolunk, milyen óriási hatással van a gondolkodásunkra, ízlésünkre, értékrendünkre a média, amely e hatást egyre inkább képek révén fejti ki, akkor beláthatjuk, mennyire fontos lenne, hogy a médiatartalmak előállítói tudatosan és felelősséggel bánjanak a képekkel – fogalmazott a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában