Az Utcára vitt művészet – a nonfiguratív rajzoktól a népszerű mesehősökig

2021.03.09. 19:15

Graffitik különböző minőségben

Nem kell felfedezőútra, hosszabb sétára készülni, ha graffitiket akarunk látni Szegeden – ez minden nagyobb városra igaz –, és a minőségük nagyon eltérő, az alpári felirattól a művészi ábrázolásig terjed. Megkérdeztük a járókelőket, hogyan viszonyulnak ezekhez a falfestményekhez.

Imre Péter

Szép és csúnya graffitik is találhatók Szegeden. Fotó: Török János

Fotó: Török János

– Helytelen! – mondta egy megállni alig akaró, a nevét el sem áruló férfi, mikor arról kérdeztem, mit szól a különböző graffitikhez, falfirkákhoz, melyek házak falán, garázsokon, kerítéseken, trafóházakon, de kisebb méretben padokon láthatók. És nem kell őket keresni, bármerre megyünk Szegeden – sajnos a belvárosban is – szembejönnek.

Szép és csúnya graffitik is találhatók Szegeden.

Fotó: Török János

Akadnak köztük szavak nonfiguratív betűkkel, feliratok nyomdafestéket nem tűrő, főleg a szexualitásra utaló szövegekkel – ki, kit, hogyan és milyen volt. A Centrum-gödör és környéke sem a város büszkesége. Van, amelyik segítségére siet a „tanácstalan” részegnek az egyik lakótelepi trafóháznál: WC!, és a nyíl lefelé mutat a földre. Akadnak szépek, művészi színvonalúak, például a Szent István téren az egyik üzlet reklámja, a Gedói iskolától a volt Diófa felé vezető járda mellett egy panelház alján mesefigurákat megjelenítő, Micimackóval és barátaival, Malackával, Fülessel, Tigrissel, illetve kicsit távolabb tőlük Bambival. Utóbbit a szerző nem is szégyellte: Szegedi graffiti dekorfestés. Ezzel az „aláírással” többször találkozhatunk Szegeden, főleg Makkosházán.


Fotó: Török János

– Ez a kép, festménynek is nevezhetjük, szép és pont jó helyen van az óvodánál, a gyerekek szeretik, a felnőttek is örömmel nézik. Ha már graffiti, akkor ilyen legyen és ne értelmetlen vagy olykor közönséges, csúnya szöveg – mondta a gyerekével sétáló Keszthelyi Viktória. Elértük az alkotót, Molnár Zsoltot, ő üzemelteti a szegedi graffiti közösségi oldalt és aerosol spray technikával dolgozik.

– Egyedül csinálom, számomra ez hobbi. A fontos, hogy legyen szabad és üres falfelület, melyet próbálok szebbé tenni, nem a rongálás, az elcsúfítás a célom – közölte.

Találkoztunk olyannal is, akinek a művészi szintű sem tetszett: – Nem való ide, mindennek megvan a helye. Igen van, amelyik graffiti szép, de akkor sem a házak falára és kerítésre való, az olyan gettós, Amerikában találkoztam rengeteg hasonlóval. Vagy maga örülne annak, ha összefirkálnák a házát? – kérdezte Bankó Béla. A választ mindenki maga adja meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában