Milliós értékek lógnak a raktárban

2021.07.30. 11:20

Igazi kincsek a Fonó fellépőruhái – Fotók

Egyszerre három kiállításnak is helyet ad az üllési Déryné Kulturális Központ. Ezek közül az egyik a jövőre 45 éves Fonó Néptáncegyüttes különleges fellépőruháit bemutató kis tárlat.

A. T. J.

A büszkeségek: kalocsai, kalotaszegi és dél-alföldi – mutatta Ótott Zsolt. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Az üllési Ótott Zsolt 1980 óta, azaz majdnem a kezdetektől tagja a helyi Fonó Néptáncegyüttesnek. Kilencévesen kezdett el táncolni, negyven évet táncolt, harminc éve tanítja a néptáncot a faluban. Most a társulat művészeti vezetője és az üllési FONÓ Alapítvány elnöke. De ezúttal elsősorban nem erről a tevékenységéről esett szó, hanem a társulat fellépőruháiról.

– Sokszor beszéltük Meszesné Volkovics Szilviával, a Déryné Kulturális Központ és Könyvtár igazgatójával, hogy ő is kereste a lehetőségét egy ilyen kiállításnak, mi pedig arra kerestük a lehetőséget, hogy megmutathassuk, amink van. A ruhatárgyűjteményünk pedig egy igen komoly, többmilliós értéket képvisel. Ebből az egyik büszkeségünk a kalocsai ruhák, amelyek több mint harmincévesek. Ezeket annak idején a szülők saját kézzel hímezték és készítették – magyarázta Zsolt.

A büszkeségek: kalocsai, kalotaszegi és dél-alföldi – mutatta Ótott Zsolt.
Fotó: Frank Yvette

– Én is, nagymamám és édesanyám is – csatlakozott a beszélgetéshez az intézményvezető.

– A kiállítás ötlete abból is fakadt, hogy az egyik kézműves-­foglalkozásunk alkalmával arról beszélgettünk a jelenlévőkkel, hány üllési család is segédkezhetett önkéntesen például a táncegyüttesünk kalocsai ruháinak hímzésében. A ruhák értékét tovább növeli, hogy a Fonót támogató üllési lakosok dolgoztak rajtuk és minél többször szeretnénk ezt a helyi értéket megmutatni – tette hozzá. Kiemelte a kalocsai mellett a kalotaszegi viseletet, amelyből csak egy szoknya és egy kötő 100 ezer forint, de akkor még nincs felöltöztetve a lány.

– Azt gondolom, hogy horribilis pénzeket el lehet költeni egy viseletre. Most éppen a felnőtteknek csináltatunk Kalocsán viseleteket, 150 ezer forint, és ebben az összegben nincs benne minden – beszélt tovább a ruhákról. Szó esett még a pliszírozás művészetéről és arról, hogy a szívük csücske a dél-alföldi viselet.

– Sokféle viselet van a raktárunkban, mindig fontos szempont volt, hogy próbáljunk az eredeti, vagy az eredetihez hasonló ruhákat csináltatni. Nem állítottuk ki az összes ruhánkat, csak a legismertebb viseleteket, amelyek a legrészletgazdagabbak – mutatta a kulturális központ aulájában Zsolt.

Tűnemezelés és mandalák

A kulturális központban a fellépőruhák mellett Csóti Vilmosné tűnemezeléssel készült mese- és játékfigurái és Kovács Andrea mandalái várják még az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában