Óföldeák

2021.07.18. 10:18

Ismét látogatható az emlékház – Fotók

Az évek során a helyi lakosok adományait Vass József lokálpatrióta gyűjtötte egybe.

Munkatársunktól

Fotó: Tóth A. Péter

Fotó: Tóth A. Péter

– 2008-tól 2019-ig működött az emlékház, tavaly felújították. Új szigetelést, új villanyvezetéket és akadálymentesített mosdót kapott – mondta el a gyűjtő, az emlékház vezetője. A kiállított anyag fele saját gyűjtése.

 

A Návay család szellemi ha­­gyatékát szépen gondozzák a településen. Régi fotográfiák idé­­zik a község egykori birtokosainak életét, a falu utcáinak korabeli hangulatát. Az Árpád-kori erődtemplomról is érdekes dokumentumokat őriznek a falumúzeumban. Fel­­újításának menetét rajzok és fotók segítségével mutatja be a tárlat. A földeáki Bánszki Tamás festő egykori oltárképének papír másolata, helyi viseletek, egykor a községben tanító pedagógusok, régi hímzések, használati tárgyak mesélnek a múltról.

Az emlékház hátsó he­­lyiségében berendeztek egy korabeli pitvart is.

– A pitvar fedett helyiség, ahol a különféle edényeket, disznóperzselőt, konyhai és mezőgazdasági eszközöket, da­­rálót tárolták. Gyakran itt kapott helyet a szükségtűzhely is, amelyhez hasonlót a környékbeli tanyákon itt-ott a mai napig használnak – mesélte Vass József.

Tavasszal egy köztéri emlékhelyet is kialakítottak az em­lékház szomszédságában. Ker­­tész Dezső és Buzás János ta­­nító egy-egy stilizált kopjafát és feliratos emléktáblát kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában