A hagyományokat ma már nem könnyű továbbadni

2021.08.01. 15:44

Egy nap az ősi mesterségek jegyében Ferencszálláson – Fotók

Ferencszálláson már másodszor rendezték meg az ősi mesterségek napját, amelyen helyi, környékbeli és határon túli magyar kézművesek mutatták meg alkotásaikat, miközben hagyományőrző csoportok léptek fel. Az egész napos programot a helyi nyugdíjas klub szervezte meg.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

- A mai fiataloknak már nem könnyű átadni a hagyományokat. Próbálkozunk, igyekszünk becsalogatni őket mindenféle rendezvényekkel, de az igazság az, hogy a legtöbbjüket már nem a kézműveskedés érdekli, hanem az okostelefon – mondta Fehér Piroska, aki a vajdasági Csókáról jött, az ottani Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület csoportjának tagjaként.

Elhozták legszebb munkáikat is, amelyeket kiállítottak a ferencszállási faluházban. Horgolnak, hímeznek, varrnak, de például poharakat ugyancsak díszítenek dekupázs-technikával.

Ő maga azért szeret kézműveskedni, mert megnyugtatja, és mivel mindezt az édesanyjától tanulta, egy kicsit őrá is emlékezik, amikor ezzel foglalkozik. Azt is elmondta, nagyon tetszik nekik a találkoztató: kellemes, szórakoztató nap ez, ami egyben hasznos is.

– Sok mindent tudunk tanulni egymástól – tette hozzá.

A rendezvény amúgy nem csak kiállításból állt: a színpadon hagyományőrző csoportok léptek fel, délben pedig tájjellegű finomságokkal vendégelték meg a résztvevőket. Ráadásként néhány mesterséget ki is lehetett próbálni. Ha Ferencszálláson történik valami érdekes, amögött a legtöbbször valamilyen módon a helyi nyugdíjas klub áll. Most is így volt, ők szervezték meg az egész napos programot.

– Igyekszünk mindig új csoportokat is hívni, hogy a rendezvény minél érdekesebb legyen – mondta Galamb Sándorné, a klub vezetője.

Mint megtudtuk, a találkozóra többek között olyan mesterségek képviselői jöttek el, mint a szappankészítés, a szőnyegszövés, a kosárfonás, az agyagozás, a méhészet vagy a csigatészta-sodrás. Galambné szerint az, hogy ezeket az embereket sikerült összeterelni, ráadásul szép számú közönség is kíváncsi volt rájuk, azzal a reménnyel kecsegtet, hogy még sokáig művelni fogják mesterségüket.

A csőtörés majdnem közbeszólt

Egy darabig bizonytalan volt, miként tudják megrendezni az ősi mesterségek napját Ferencszálláson, ugyanis éppen a rendezvény előtt két nappal durva csőtörés volt a faluházban. Nagyon gyorsan kellett szerezni egy olyan szakembert, aki a bonyolult munkát gyorsan elvégzi, de az önkormányzatnak ez is sikerült. – Támogatunk minden olyan eseményt, ami a falu közösségi életét építi. Ilyenkor minden segítséget megadunk a szervezőknek – mondta Jani János polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában