Szeged

2021.08.15. 12:24

Kecskés István szobrát avatták Kecskésen

Felavatták szombaton Kecskés-telep névadójának, Kecskés Istvánnak a szobrát, melynek a felállítását Simon-Fiala Donát szegedi önkormányzati képviselő kezdeményezte és a Kecskési Civilek a Környezetünkért Érdekvédelmi Egyesület támogatta. A mellszobor Bánvölgyi László szobrászművész alkotása.

Munkatársunktól

Szeged, 20210814. Kecskés István szobrának avatása az Újvidéki utcában. Avatóbeszédet mondott Botka László polgármester. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Kuklis István

– Sokan kérdezik, mi a titka Szegednek, hogy a miénk az egyik legszolidárisabb város? – kezdte avatóbeszédét a kecskési művelődési háznál, a Kecskés István szobornál Botka László, Szeged polgármestere.

Azzal folytatta, hogy Kecskés István munkássága kiemelkedő: a 20. század első felében, a 20-as években sokat tett azért, hogy az egykori árterületen, ármentesített részen akkor egyszerű házak épüljenek – például felparcellázták a területet, kedvezményes hitelt harcolt ki az odatelepülő hadirokkantaknak –, és annak folytatásaként ma kényelmes otthonok, szép kertek álljanak.

– Élettel, örömmel, szeretettel töltötte meg ezt városrészt. Nélküle, munkássága nélkül Szeged ma nem lehetne az összetartozás, az összefogás városa – zárta beszédét Botka László.

A mai Kecskésnek először Rokkant-telep volt a neve, mert főleg az első világháborúban megsérült szegedi katonák és családjaik kaptak ott telkeket, a betelepülés még a 30-as években is zajlott. Később a lakók 1924-ben tett javaslatára Kecskés Istvánról nevezték el a városrészt, mert pártfogójuk 381 házhelyet és 591 hold bérföldet osztatott szét, és munkalehetőséghez juttatta a rászorulókat. A szocializmus idején Ságvári-telepre keresztelték át, majd a rendszerváltozást követően visszakapta régi nevét, és a kecskésiek újra Kecskés-telepen élnek, élhetnek.

Fotó: Kuklis István

Kecskés István mellszobrát – Bánvölgyi László vásárhelyi szobrászművész alkotását –, születésének 140. évfordulója alkalmából szombaton avatták fel színvonalas műsor kíséretében, a művelődési ház melletti téren. Meg kell említeni, felállítását Simon-Fiala Donát szegedi önkormányzati képviselő kezdeményezte és a Kecskési Civilek a Környezetünkért Érdekvédelmi Egyesület (röviden: CIKÉR Egyesület) támogatta.

– Nagyapám nagyon szerencsés ember volt, mert életében és elhunyta után is sok elismerés, megtiszteltetés érte. Ha fentről lenéz ránk, biztosan örül annak, hogy ilyen sokan eljöttünk. Nagyon örülök, hogy a szobor állítását a közösség kezdeményezte – reagált meghatottan az egyik unoka, Kecskés László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában