könyvbemutató Hódmezővásárhelyen

2021.09.03. 18:00

A létezés csodáját fogalmazta meg Szenti Ferenc

Szenti Ferenc Csöndkiáltó című, most megjelent verseskötetét mutatták be pénteken a vásárhelyi könyvtárban. A költemények a létezés csodáját fogalmazzák meg.

T. Sz.

 Szenti Ferenc maga tolmácsolta költeményeit a kötet bemutatóján a vásárhelyi könyvtárban. Fotó: Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvia

– Meglátásom szerint Szenti Ferenc a léthimnusz költője – mondta Simon Ferenc magyartanár a Csöndkiáltó című kötet bemutatóján szeptember 3-án a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban. Majd rögtön meg is magyarázta, mit takar ez a kijelentése.

Szenti Ferenc maga tolmácsolta költeményeit a kötet bemutatóján a vásárhelyi könyvtárban. Fotó: Tábori Szilvia

– A léthimnusz létünk dicsérete, az pedig, hogy létezünk, Isten dicsérete. Öröm, hogy vagyunk. Szenti Ferenc munkássága és a Csöndkiáltó verseskötete ennek megfogalmazása. Minden Szenti Ferenc-vers a létezés csodáját fogalmazza meg – hangsúlyozta a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium pedagógusa. A költő saját szándékáról úgy fogalmazott: „Törekvésem volt és van, hogy a költészet mezébe öltöztessem a ma életét. Tudom, az ólálkodó démon üstökét megragadni meddő kísérlet. – És mégis!”

A kötet lektora és szerkesztője, Béres Dezső lapunknak elmondta, hogy a költővel végig egyetértésben dolgoztak december óta a most bemutatott könyvön. Lényegében arra tett csupán javaslatot, hogy a költemények keletkezési évszámát hagyják el a szerzemények végéről, mert véleménye szerint ez megzavarhatja az olvasót, megbontja a versciklusokat, azok dinamikáját.

Béres Dezső ezt a kötet üdvözlő szövegében úgy fogalmazza meg: kortalanságot sugall, ha datálatlan a vers. Annak megléte korlátoz, szakaszol, irányít, tehát meghatároz. A most közreadott Szenti-versek nem időrendben, hanem költői szándékból ciklusokba szedve követik egymást. Megjegyezte, versétől költő a költő, minőség kérdésében tényező nem lehet, hogy mikor, mennyi ideig, hol írta.

A Csöndkiáltó Szenti Ferenc harmadik verseskötete, a borítón Varga András fotográfiája, a hátoldalon pedig a szerző egyik korábbi kézirata látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában