A bérletes hangversenyeik mellett tíz színházi produkcióban is közreműködnek a zenészek

2021.09.02. 13:11

Évadot nyitott a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Felettébb tevékeny évad vár a Szegedi Szimfonikus Zenekar muzsikusaira – derült ki a csütörtöki évadnyitó társulati ülésen. A rendezvényen Gyüdi Sándor zenekarigazgató ismertette az évad hangversenyprogramját, gazdag színházi bemutatóinak sorát, valamint átadta az Év Zenésze kitüntető címet.

Koós Kata

Szeged 2021.09.02. a Szegedi Szimfonikus Zenekar évadnyitó ülése képen: Kozma József önkormányzati képviselő és Gyüdi Sándor zenekarvezető fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

– Az új évad legfőbb, általános célkitűzése, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar minél többször találkozzon a közönséggel – hangsúlyozta Gyüdi Sándor igazgató a csütörtöki, évadnyitó társulati ülésen, utalva az elmúlt két évad járványhelyzet okozta nehézségeire, korlátozott, illetve teljesen meghiúsult fellépési lehetőségeire.

Nyári pezsgés

A nyár kapcsán elmondta, bár az alapvetően pihenőidőszak a zenészek számára, ám korántsem tétlenkedtek. A Simándy József Nemzetközi Énekverseny gálaestjén való muzsikálás után hagyományos Ajándékkoncertjükkel kedveskedtek a Szegedi Szabadtéri Játékok közönségének. Ezzel a hangversennyel Szarvasra és Temesvárra is ellátogattak, a közeljövőben pedig Kecskemét közönsége élvezheti majd az Ajándékkoncert muzsikáját. Emellett Vásárhelyen és a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencián is ünnepi hangversenyt adtak, közreműködtek a Szöktetés a szerájból produkcióban az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, kamarazenéltek a Muzsikáló Udvarban. Legközelebb pedig szeptember 5-én Kántor-koncerten lépnek fel a szegedi Új Zsinagógában.

Gyüdi Sándor zenekar-igazgató hangsúlyozta, a legfőbb cél, hogy minél többet találkozhassanak idén a közönséggel. Fotó: Kuklis István

Mozgalmas évad

A zenekar szeptemberben hat koncerttel várja a közönséget, októberben pedig elindulnak a bérletes előadások. Az aktuális évad bérletei kapcsán az igazgató kifejtette, a két nagy koncertes konstrukció, a Vaszy Viktor- és a Fricsay Ferenc-bérlet ez alkalommal is 6-6 nagyszínházi koncertet, valamint a Dómban tartandó bónuszkoncertet foglalja magában. A leghangsúlyosabb karmester Pál Tamás lesz, mellette hat vendégkarmester dirigálja majd a zenekart. A Délelőtti hangversenyek és a Csokimatiné bérlet 4-4 koncerttel várja majd a közönséget. Utóbbi kapcsán Gyüdi Sándor újdonságként említette a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Kövér Béla Bábszínház közös, A csodafa című produkcióját, amely a teátrum mellett a Csokimatiné műsorprogramjának is része.

A Szegedi Nemzeti Színház és a zenekar együttműködése kapcsán Barnák László, a teátrum főigazgatója elmondta, fontos céljuk az operatagozat megerősítése, melynek első állomása az idei évad vidéki színházak tekintetében országosan is egyedülállóan gazdag operarepertoárja.

Ebben a küldetésben továbbra is számít a szegedi szimfonikusok együttműködésére. A zenekar az évadban közreműködik majd a Bohémélet, a Dido és Aeneas, a Szöktetés a szerájból, a Don Giovanni operákban, Donizetti Stuart Máriájának koncertszerű előadásában, a Leonce és Léna produkcióban, a Marica grófnő operettben, a Mágnás Miska továbbjátszásában, valamint a Szegedi Kortárs Balett két Bartók-előadásában, a Concerto és A csodálatos mandarin produkciókban.

Év zenésze

Az évadnyitó társulati ülés végén Gyüdi Sándor köszöntötte az Év Zenekari Művészét, mely kitüntető címmel a tavalyi évad végén Somogyi Júlia fuvolaművészt méltatták zenésztársai, aki két éve erősíti a közösséget muzsikájával.

– Fontos számomra, hogy a befektetett munkámnak van elismerése. Nagy változás volt az életemben, mikor idekerültem, de ez a zenekar visszaadta a hitemet, hogy érdemes csinálnom. Olyan közösségre leltem, ahova minden nap boldogan jövök be, mosollyal fogadnak, és nekem ettől több nem kell. Életemben először azt érzem, hogy a helyemen vagyok – fogalmazott köszönőbeszédében a fuvolaművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában