A kortárs képzőművészet látlelete

2021.09.13. 16:30

Képeskönyv lett a REÖK

Csaknem hatszáz kortárs képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Reök-palotában. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a REÖK közös, gigantikus tárlatának minden egyes műve más szempontból közelíti meg a központi témát, a Horizontot.

Koós Kata

20210909 Szeged Nátyi Róbert a REÖK palota Horizontok című kiállításán fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Harmadik alkalommal ad ott­­hont a Regionális Összmű­vészeti Központ a Magyar Al­­kotóművészek Országos Egyesülete nagyszabású, tematikus kiállításának. A rangos se­­regszemlét kétévente szervezi meg a szövetség, hogy a tárlat által átfogó képet adjon a kortárs képzőművészet sokszínűségéről. 2017-ben a Káosz és Rend, 2019-ben pedig a Dimenziók címmel meghirdetett kiállítás egyaránt látogatók sokaságát vonzotta a Reök-palotába.

– Hogy a REÖK harmadik alkalommal szervezhette meg e kiállítást, jól mutatja, hogy intézményünk ott van az országos vérkeringés élvonalában. A művészek számára komoly presztízsértékkel bír, ha nálunk állíthatják ki műveiket – mondta lapunknak Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora.

A Horizont tárlaton bemutatott alkotások nem fizikai valójukban érkeztek a Reök-palotába, hiszen nagy számuk miatt be sem férnének az épületbe. A látogatók azonos méretű, digitális printeken szemlélhetik meg a műveket.

– Gyakorlatilag egy gigantikus képeskönyvvé alakult a REÖK, amely a kortárs képzőművészet látleletét adja. Csongrád-Csanád megye közönsége hozzászokott a nagy tárlatokhoz, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van Szegedi Nyári Tárlatunk, Táblaképfestészeti Biennálénk, Vásárhelyi Őszi Tárlatunk, jóllehet ezek eltörpülnek a Horizont kiállítás mellett. Persze csupán az alkotások mennyiségét, ko­­rántsem az alkotók kvalitásait tekintve. Büszkék lehetünk, hiszen szerintem nincs még egy olyan megyéje hazánknak, ahol ennyi ilyen méretű, országos seregszemle lenne – fejtette ki a kurátor.

A tárlat 14 kiállítóteremben mintegy hatszáz kortárs képzőművész alkotásait mutatja be. Az idősebb, nagynevű alkotók, mint Aknay János, Sárkány Győző, Hérics Nándor vagy a szegedi Darázs József és az ifjú tehetségek egyaránt képviseltetik magukat. A festészet, a szobrászat, a grafika, a fotográfia és a kerámia műfajában jeleskedő művészek is bemutatkoznak.

– Az idei mottó, a Horizont közös vezérfonalként kapcsolja össze az alkotásokat, ám mégis mindegyik mű más-más szemszögből interpretálja e központi témát. A művészek nemcsak a klasszikus festészettörténeti megközelítést alkalmazták a horizontról, hanem geometriai, pszichológiai, filozófiai, szelle­­mi értelmében is megragadták, 580 különféle olvasatban. Nagyon izgalmas ez a vibráló sokszínűség – mondta Nátyi Róbert.

A tárlat november 14-ig megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában