Besúgók és áldozataik nyomában

2021.09.10. 18:00

Temesi Ferenc bemutatja Apám című regényét

Temesi Ferenc lesz a Somogyi-könyvtár vendége ma 17 órától. A szerzővel Bene Zoltán beszélget majd Apám című regényéről.

Munkatársunktól

– Apám sorsa a ti szüleitek, nagyszüleitek sorsa is. Ez Szeged regénye is apám haláláig, külön fejezettel a boldog emlékezetű Bálint Sándornak, Szöged mindönösének (51 rá állított besúgóval), és a köztünk élő Ilia Mihálynak, a legnagyobb szegedi főszerkesztőnek és tanárunknak az egyetemen (39 besúgóval). De a besúgók is legtöbbször áldozatok voltak az tartótisztek kezében, mint az általuk jelentett célszemélyek. Ez egy történelmi rendőrregény, bevallottan személyes hangú – nyilatkozta művéről az alkotó.

A Kossuth-díjas író a rendszerváltás után több száz oldalas besúgói jelentéseken rágta át magát, hogy kiderítse apja sorsát, a néhai iskolaigazgató, majd 1956 után meghurcolt és segédmunkássá lefokozott, majd tanítóvá visszaemelt id. Temesi Ferenc életének önmaga előtt sem ismert titkait.

Miként vetették ki hálójukat a besúgóhálózatok az egyszerű kisemberre? S miért is kellett épp őt megfigyelni? Mindössze három „bűne” volt: magyar és keresztény volt, ráadásul gerinces ember, aki visszautasította az államhatalommal való együttműködést. A Kádár-korszak „puha” diktatúrája hogyan bánt az emberekkel, miként fonta át az árulás pókhálója a generációkat, a baráti kapcsolatokat, a mindennapok életét? – többek között ezekre a kérdésekre kínál választ az alkotó regényében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában