Hódmezővásárhely

2021.10.10. 10:11

Elmúlt 20 évét ünnepelte a vásárhelyi katonazenekar

Sosztakovics Nyitányával indította, majd Aretha Franklin egyveleggel zárta 20 éves jubileumi koncertjét a vásárhelyi katonazenekar szombaton késő délután a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ nagyszínpadán.

T. Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

 

A közel teltházas, a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar újjászervezésének huszadik évfordulóját ünneplő hangversenyre egyebek mellett Balázs Árpád, Hidas Frigyes művekkel is készültek. Játszottak még spanyol, lendületes, karakteres darabot, előadták Galli János Vásárhely kővel van kerítve című művét is.

Mint az Gömöri Balázs őrnagy, a katonazenekar karmestere lapunknak elmondta:

kettős célt vállalt a repertoár összeállításával, a zenészeknek kihívást, a közönségnek színes, változatos műsort szeretett volna felkínálni.

Az előadott zeneművek egyenként is komoly technikai felkészültséget, állóképességet igényelnek, a teljes előadás így kifejezetten nagy próbatétel. Az említett darabok megterhelik a zenészek tüdejét, idővel fáradnak a száj izmai; nyolc-tíz perces művek is követik egymást a repertoárban, ami komoly szakmai kihívás. Ahogy Gömöri Balázs hangsúlyozta: a gyakorlás a felkészülés egyik része, a mentális erőnlét ugyanolyan hangsúlyos, mindenkinek tisztában kell lennie a rá váró feladattal.

A zenekar kiemelkedő fúvószenekari és művészeti tevékenységének elismeréseként kapott kitüntető oklevelet a közelmúltban, megkapták a Csongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díjat is, kiemelkedő művészeti tevékenységéért pedig kitüntették Gömöri Balázs őrnagyot, a zenekar karmesterét.

– Ma a katonazenekar összekötő kapocs a civilek és a honvédség között, és ez a képviselet fontos feladat – fogalmazta meg a karmester jelenkori küldetésüket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában