Kultúra

2021.10.17. 18:52

Krimik a politológus szemével

Szabó Imre

Száz évvel ezelőtt vajon könnyebb vagy nehezebb dolga volt a bűnüldözőknek a gyilkosokkal? – többek között ez is kiderül a könyv lapjait olvasva, amelynek a napokban volt a bemutatója a József Attila Könyvtárban. A makói bűnügyi történeteket feldolgozó kötettel a vásárhelyi illetőségű politológus, Herczeg Sándor jelentkezett, akivel a makói tévé stúdióvezetője, Kisistók Tímea beszélgetett a közönség előtt.

A Gyilkosság karácsonykor című kötet szerzőjéről korábban megírtuk, a régi bűnügyi történetek feldolgozása egyfajta szenvedély nála, és ehhez is alapos kutatómunka szükségeltetik, akárcsak a politológiához. Könyvéről pedig azt, hogy 18 esetet dolgoz fel, amelyek közül az első 1888-ban, az utolsó 1958-ban történt. Igyekezett olyan krimiket kiválogatni, amelyek nem elsősorban a brutalitásuk miatt érdekesek, hanem azért, mert a tettes kézre kerítéséhez komoly szellemi munkára volt szükség. Akkoriban is előfordult, hogy a gyilkost szinte azonnal elfogták, de az is, hogy csak évekkel később nyerte el végső büntetését. A legérdekesebb figura talán az a tanító volt közülük, aki, miután az első feleségét már eltette láb alól, a másodikat már eleve úgy vette el, hogy már az igen kimondásakor kitervelte, hogyan végez vele.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy a könyv megszületéséért elsősorban a családjának hálás, amelynek tagjai annak idején szemet hunytak afölött, hogy szinte minden szabadidejét a kötetre áldozta.

Ezek is érdekelhetik