Hárman vehették át a város művészeti díját

2021.11.28. 21:15

Csánky Emília, Pikali Gerda és Atyimó Ferenc kapott elismerést Vásárhelyen

Csánky Emília oboaművész, Pikali Gerda színművész és Atyimó Ferenc tubaművész vehette át vasárnap este a Vásárhelyi Művészeti Díjat. A vírushelyzetre való tekintettel nem lehetett a szokásos időpontban, januárban vagy februárban, Bessenyei születésnapján átadni.

Kovács Erika

Csekély érdeklődés kísérte a Vásárhelyi Művészeti Díj át­­adó-ünnepségét, még félház sem volt a művelődési ház nagytermében. Erről Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is szólt ünnepi beszédében.

– Láthatóan nagyon „ritkásak” a széksorok, ez nem véletlen. A mai díjátadó eredeti időpontja februárban lett volna, akkor van Bessenyei Ferenc születésnapja, és ehhez, vagy a januári kultúra napjához iga­­zodva szoktuk átadni. Most azonban a járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy a hagyományos, szokott időpontban, illetve telt ház előtt tartsuk meg a rendezvényt – mondta a polgármester.

A Vásárhelyi Művészeti Díjat azután hozta létre Hódmezővásárhely, miután B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye a városban kialakult helyzet miatt visszavonta a Bessenyei név használatát. A dí­­jat korábban minden alkalommal januárban, a magyar kultúra napjához kapcsolódó­­an adták át.

A polgármester kiemelte, az elismerést nem csak vásárhelyiek kaphatják, bár idén úgy alakult, hogy mindhárom díjazott vásárhelyi születésű.

A bronzplakettel és pénzdíj­jal járó elismerést Csánky Emília oboaművész, Pikali Gerda színművész és Atyimó Ferenc tubaművész vehette át Márki-Zay Pétertől.

Csánky Emília Vásárhelyen született, 1975-ben kapta kézhez diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 1973-tól a Magyar Állami Operaház szólamvezető oboistája, 1975-től az egyetem oboa- és zenekari szólamismeret ta­nára. Koncertezett Európa és a világ számos országában. Szólistaként és kamarazenész­ként világszerte elismert művészekkel lépett színpadra.

Csánky Emília. Fotó: Kuklis István

Pikali Gerda a Bethlen-gimnáziumban érettségizett. A színművészeti egyetem elvégzése után több színház tagja volt, szerepelt filmekben, filmsorozatokban, és műsorvezetőként is dolgozott.

Pikali Gerda Fotó: Kuklis István

Atyimó Ferenc tubaművész 2010-ben kezdte meg tanulmányait a zeneművészeti egyetemen, a mesterfokozatát már a salzburgi Mozart Akadémián szerezte meg. Önálló zenés es­teket tart, és saját zenekarával is koncertezik.

Atyimó Ferenc (jobbra) is átvehette a Vásárhelyi Művészeti Díjat. Fotó: Kuklis István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában