Helyi kultúra

2022.01.23. 20:15

St. Martint és az Aranykalász Népdalkört díjazták

St. Martin és az Aranykalász Népdalkör kapta meg idén a Vásárhelyi Művészeti Díjat. A díjátadó gálaműsorral ünnepelték tegnap Hódmezővásárhelyen a magyar kultúra napját.

Kovács Erika

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

A Covid-betegség miatt karanténban lévő Márki-Zay Péter polgármester nyitotta meg a Vásárhelyi Művészeti-díj tegnap esti gáláját. A polgármester beszédét videón játszották be.

- A világjárvány, a Covid nemcsak az elmúlt két év minden jelentős kulturális eseményét mosta el, hanem a Vásárhelyi Művészeti-díj átadóját is befolyásolta. Nemcsak én, hanem több fellépő művész sem tud a Covid, illetve a karanténhelyzet miatt részt venni az eseményen. Nagy szerencse, hogy ennek ellenére meg tudjuk rendezni a díjátadót – mondta a videóbeszédében Márki-Zay Péter. Arról is beszélt, hogy a képviselő-testület 2020-ban döntött úgy, hogy a Bessenyei-díjat, miután Bessenyei Ferenc özvegye visszavonta a név használati jogát, Vásárhelyi Művészet-díj néven viszik tovább.

2022-ben a közgyűlés hivatásos egyéni kategóriában Szentmártoni Imrének, művésznevén St. Martinnak ítélte oda az elsimerést, amatőr csoportos kategóriában pedig az Aranykalász Népdalkörnek.

 

A vásárhelyi születésű művész St. Martint is ki tüntették. Fotó: Karnok Csaba

St. Martin zeneszerző, zenész, előadóművész, szaxofon- és pánsíp művész Hódmezővásárhelyen született 1961-ben. Méltatásában elhangzott, 10 évig trombitált, majd basszusgitározott, 18 éves korában váltott szaxofonra. Zenélt a Névtelen Nulla, az Első Emelet és a Prognózis zenekarokban. Művésznevét 1994-ben vette fel. St. Martint a világ 7 legjobb szaxofonosa között tartják számon. Eddig 24 lemeze jelent meg, a hazai instrumentális zenei élet első számú előadója. A zene mellett fotóival, olajfestményeivel és verseivel is kifejezi azt a belső világot, ami a zenéjében is testet ölt.

- Pályafutásom során jó néhány díjat vehettem át, de ez a díj különleges, mert Hódmezővásárhelytől kaptam. A Magyar Kultúra Napján hiszem, hogy a művészet megőrzi a világból azt, ami már elveszni látszik. Számomra a világ egyik csodája a művészet – mondta St. Martin, aki műsorával ajándékozta meg a vásárhelyieket.

Amatőr csoportos kategóriában az Aranykalász Népdalkört tüntette ki a közgyűlés. A népdalkör 2000-ben alakult dalszerető, dalos kedvű emberekből. A 21 éves együttlét baráti közösséggé kovácsolta őket. Családi, városi események rendszeres közreműködői. Műsoraik a kodályi népdalhagyományokra épülnek. A népdalkört Győri Sára vezeti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában