Történetek a vitézi rendről

2022.02.10. 21:48

A vásárhelyi családok is büszkék voltak a vitézi címre

Az 1920-ban alapított vitézi rendről szóló, néhány nap múlva záruló tárlathoz kapcsolódó történettudományi előadásokat tartottak csütörtök délután a Tornyai-múzeumban. A két világháború közötti időszak egyik meghatározó társadalmi csoportja Hódmezővásárhelyen is jelentős tagsággal rendelkezett.

Tábori Szilvia

Történészek ismertették a különleges életutakat. Fotó: Tábori Szilvia

A vasárnapig még látogatható, A vitézavatás száz éve című kiállításhoz kapcsolódó történettudományi előadásokat tartottak csütörtök délután a Tornyai János Múzeumban. Horthy Miklós és a vitézi rend kapcsolatára fókuszált Miklós Péter címzetes egyetemi tanár, a közgyűjtemény szakmai tanácsadója előadásában. 

 

– Magyarország két világháború közötti államfője az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetének parancsnokaként tapasztalta meg, hogy számos egyszerű paraszti sorból származó katona komoly haditetteket hajtott végre. Érdemeik elismerésére, egyúttal egy új nemesi réteg létrehozására alapították meg a vitézi rendet 1920 augusztusában – mondta lapunknak Miklós Péter. A rend tagjai a világháborúban magas kitüntetést kiérdemlő katonák, és azok elsőszülött fiúutódai, vagy azok hiányában leányaik férjei lehettek. 

– Bár kevesek jutottak vitézi birtokhoz, mindannyian büszkén viselték címüket. És azok, akik ma jogosan vitézek, biztosak lehetnek abban, hogy felmenőik életüket és vérüket adták Magyarország védelméért. A kiállítás éppen ezért különleges, mert vásárhelyi családok vitézi példáját szeretné továbbadni – hangsúlyozta Miklós Péter. 

 

 

Tóth Marcell, az MNL Csongrád-Csanád Megyei Levéltárának munkatársa Az Országos Vitézi Szék szegedi vezetője – vitéz Csukonyi Ferenc ezredes életútja Szegedtől Szegedig című beszámolóval érkezett. 

 

 

Kovács Ferenc helytörténeti kutató pedig az Egy arany vitézségi érmes festő, vitéz Darvassy István hősi tetteivel. Az 1888-ban Vásárhelyen született művész a háború kitörésekor önként vonult be a hadseregbe, rögtön az elején arany vitézségi érmet kapott. Ahogy Kovács Ferenc hangsúlyozta: Darvassy jeleskedett a nemzeti és katonai hagyományok ápolásában, miközben sosem felejtette el szülővárosát, az itt élő embereket. 

Az előadások a Tornyai János Múzeum videómegosztó csatornáján visszanézhetők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában