Mártélyról is elűzték a telet a busók

2022.03.05. 20:45

Ágyút, puskákat, kereplőket is bevetettek, hogy végre a tavasz vegye át az uralmat - Galéria

Ágyú dörrent, lövések hallatszottak szombaton délután Mártélyon. Szerencsére ezek a béke hangjai voltak. A nem igazi, csak hanghatást produkáló fegyverekkel a telet szerették volna elűzni a hagyományőrzők, meg a busók is, akik Mohácsról érkeztek.

Munkatársunktól

Ötödik alkalommal rendezték meg Mártélyon a busójárást. A főszervező, csakúgy, mint korábban, az Ete Népe Történelmi Egyesület volt, tagjai X.-XI. századi katonai öltözetet viseltek. Eljött Mártélyra a budapesti Bornemissza János Hagyományőrség is, ők elsősorban a XVI.-XVII. Századi végvári gyalogságot képviselték. Természetesen 9 busó is gondoskodott arról, hogy senki se búsuljon.

Az erdei iskolánál gyülekeztek a résztvevők. Közben eldördült az ágyú, meg néhány puskalövés is a korhű fegyvermásolatokból. Hátha megijed a tél.

- Az Ete Népe Történelmi Egyesület meghívására jöttünk Mártélyra. Mi, hagyományőrzők, szívesen veszünk részt egymás programján – mondta Farkas Sándor, a Bornemissza János Hagyományőrség Egyesület elnöke.

Kilenc busó is űzte a telet. A mohácsi busójárás ugyan már a múlt héten véget ért, a busóknak azonban még jó pár napig „túlórázniuk” kell. A tél ugyanis még ragaszkodik hozzánk, egyelőre nem engedi be a tavaszt.

A busók, hagyományőrző katonák és az érdeklődők az erdei iskolától a Tiszai utcán keresztül vonultak a holtág partjára, ahol elégették a kisze bábot is, hogy biztos legyen a télűző szertartás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában