Váratlan helyszíneken bukkannak fel a zenészek

2022.03.19. 12:00

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Bartók Béla Művészeti Napokat

A vasútállomáson, a Dugonics és a Széchenyi téren, sőt a tramtrainen is találkozhatnak a szegediek a jövő héten az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar zenészeivel. Első alkalommal rendezik meg március 22. és 25. között a Bartók Béla Művészeti Napokat.

Munkatársunktól

Fotó: Török János

– A kari fesztivált először 2020. március 25-re tervezték, ám a pandémia két éve és tavaly is meghiúsította a Bartók Béla születésnapjának évfordulójához kötődő programsorozatot – mondta el Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar (BBMK) dékánja pénteken. Idén azonban első alkalommal, hagyományteremtő céllal megrendezik március 22. és 25 között. 

– Innentől kezdve minden évben szeretnénk a születésnap évfordulóján 3-4 napos programsorozattal ünnepelni Bartók Béla művészetét, szellemiségét. Az idei egy zenei rendezvénysorozat lesz, de bízom benne, hogy a jövőben egyre inkább összművészeti sorozattá bővülhet. A Bartók Béla Művészeti Kar a Szegedi Tudományegyetem 12 karának egyike, talán az egyik olyan kar, amely leginkább a közönség elé tud lépni a teljesítményével. Arcot és hangot tudunk adni az egyetemen folyó munkának – fejtette ki a dékán. 

 

Majd azzal folytatta, hogy a fesztivál célja hármas. Egyrészt szeretnék bemutatni a karon zajló munkát, másrészt éltetni Bartók szellemiségét, továbbá csatlakozni a Szegedi Tudományegyetem százéves évfordulóját ünneplő programsorozathoz. – Megszólítjuk a szegedi közönséget, mégpedig úgy, hogy szokatlan, nyilvános tereken hangzik majd fel a muzsika. Flashmobokat rendezünk például a Vasútállomáson, a Széchenyi téren, szegedi áruházak előtt, a villamoson és a tramtrainen. Különböző hangszerek mutatkoznak majd be, fuvolások, rézfúvósok, hegedűsök, gitárosok – részletezte Nátyi Róbert. A művészeti napok másik sorozata a Bartók Béla Művészeti Kar épületében zajlik majd, ahol Bartók életművét központba helyező, klasszikus zenei koncerteket hallgathat majd a közönség. Színpadra lép mások mellett a Hungaricus együttes, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium leány- és fiúkara, a Bartók Béla Nőikar, továbbá a BBMK oktatói is koncertet adnak majd, utóbbi lesz a fesztivál zárókoncertje. 

A részletes programsorozat a kar honlapján elérhető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában