Szegedi hírek

2022.03.01. 15:55

Szépségek az örök nyugalom kertjében

Ember és természet elmúlása rímel egymásra Soproni András fényképein, amelyekből kedden nyílt tárlat az Új Zsinagógában. Az alkotó orosz nyelvtanárként és fordítóként tevékenykedik, a fényképezés hobbija és szenvedélye. Első gépét 66 esztendővel ezelőtt, 14 éves korában kapta, azóta igyekszik a világ minden útjába kerülő szépségét lencsevégre kapni.

Fotó: Frank Yvette

A kiállításon a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben készült fotói tekinthetőek meg. Elmondta, a sírkert varázslatos világára egy véletlen folytán bukkant rá.

 

– Egyszer a villamoson utaztam a temető mellett. Az ablakból kitekintve be lehetett látni a kerítésen, ami mögött megláttam a mindenféle folyondárral benőtt, düledező sírköveket. Megcsapott a történelem szele és magával ragadott a látvány. Másnap fogtam a fényképezőgépemet és elmentem a temetőbe. Verőfényes, őszi nap volt, és két óra hosszán keresztül nem tudtam abbahagyni a fényképezést – mondta el. Azóta, immár öt éve minden ősszel újra ellátogatott a sírkertbe, ahol leginkább a fények és árnyékok játéka ragadta magával.

Soproni András a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temető különleges világát mutatja be fényképein. Fotó: Frank Yvette

– A drámai, szinte színpadi megvilágítás teljesen elvarázsolt – közölte. A természet és az ember elmúlása szemet gyönyörködtető harmóniában jelenik meg képein, ugyanakkor a színpompás levelek, a méregzöld borostyán élénksége és a pókhálókon megcsillanó napfény pazar kontrasztot is alkot a sírkövek fakó szürkeségével és a rozsda megannyi komor árnyalatával. 

 

Soproni András kifejtette, a 19. század közepén létesült temető hazánk egyik legkülönlegesebb sírkertje, ahol a zsidó szimbólumok mellett a szecesszió stílusjegyei és a magyar népi motívumkincs elemei is megjelennek. A gazdag családok mauzóleumai, a módosabb famíliák díszes síremlékei és a szegényebb családok mára düledező sírkövei egyaránt megtalálhatók a kertben. 

 

A tárlat március 31-ig megtekinthető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában