Szeged

2022.03.11. 17:26

Tanulmánykötettel köszöntötték születésnapján a japán történészt

Munkatársunktól

Kétszáz oldalas tanulmánykötet megalkotásával köszöntötte 24 magyar kutató és művész 80. születésnapján Minamizuka Shingot. A japán történész ötven évvel ezelőtt tanulmányi ösztöndíjasként érkezett Magyarországra, az azóta eltelt évtizedek során a Közép-Kelet Európai államok történelmét kutatta, kiemelt figyelmet fordítva hazánkra és mindenekelőtt a Dél-Alföld vidéki szokásaira, szellemi értékeire, történelmi változásaira, a betyárvilágra és a tanyasi kultúrára. Számos tanulmányt írt a témában, Rózsa Sándorról három nyelven jelent meg könyve.

 A fél évszázad alatt fáradhatatlanul építette a szellemi hidat Japán és Magyarország között. Nemcsak a magyar kultúrát népszerűsítette szülőhazájában, de Japán értékeit is igyekezett bemutatni a magyarok számára. 1986 és 2016 között rendszeresen szervezett japán napokat Magyarországon és Közép-Európában. 

 

A Kézenfogva a hídon című kötetet annak szerkesztője és társszerzője, Kriston-Vizi József mutatta be a szegedi nagyközönségnek tegnap a Somogyi-könyvtárban. – A könyv számos Szeged városához és a dél-alföldi régióhoz szorosabban kapcsolódó szerzők és témák foglalata. Blazovich László nyugalmazott levéltárigazgató két dolgozattal is szerepel, Bátyi Zoltán az elhíresült Pipás Pista legendáriumából oszt meg, míg Bozsik Katalin a szegedi székhelyű Mozaik Kiadó történelem könyveinek 1956-tal foglalkozó fejezeteiből nyújt mutatványt. Hozzá társul Varga András nyugalmazott muzeológus, aki a sorsfordító időkben Szegedről indult egykori egyetemista, forradalmár, majd nemzetközi hírű geológus, Szabó Pál gazdag életét summázza – mondta el a kötet kapcsán a szerkesztő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában