KATTÁRS Ákossal, Tóth Gabival

2022.08.22. 15:20

„Katolikus svédasztal” nyílik szeptember végén

Társadalmi kérdések, művészet, kultúra, irodalom, zene is terítékre kerül a Katolikus Társadalmi Napokon, amelynek Szeged ad otthont szeptember második felében. Az egyházi méltóságok mellett népszerű könnyűzenei előadók is közreműködnek, mint Tóth Gabi és Ákos.

Koós Kata

A Katolikus Társadalmi Napok célja a közös értékekben való megújulás. Fotó: Karnok Csaba

A katolikus egyház 1904 óta szervez társadalmi heteket Európa nagyvárosaiban. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága idén Szegedet választotta a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) helyszínéül. A szeptember 22. és 25. között zajló rendezvénysorozat a napfény városának tíz helyszínén több mint száz vendég és fellépő közreműködésével negyven programot kínál a „Megújulni közös értékeinkben” mottó jegyében. 

A hétfői, beharangozó sajtótájékoztatón Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök elmondta, a KATTÁRS célja, hogy a keresztények a társadalom nyilvánossága előtt beszéljenek arról, hogy mi a feladatuk, és mi a véleményük társadalmi kérdésekről, közéletről, hit és tudomány kapcsolatáról, ökológiai, gazdasági, kulturális témákról. A rendezvénysorozat fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök. 

Problémák és válaszok

Bánlaki Zsanett, a főszervező Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának képviselője hangsúlyozta, az emberi élet minden szakaszára és problémájára van megoldása, válasza az egyháznak. 

Gondolhatunk az életvédelmi és gyermekáldást támogató tevékenységekre, a katolikus óvodákra és iskolákra, a hátrányos helyzetű gyermekeket segítő hálózatra, az ifjúságpasztoráció tevékenységére, a házasságokat segítő programokra, az idősek támogatását célzó szociális otthonokra. Ezeknek a kezdeményezéseknek mind helye van a KATTÁRS-on

 – mondta. 

Hit, társadalom és kultúra

Serfőző Levente, egyházmegyénk oktatási helynöke számolt be a Katolikus Társadalmi Napok színes programkínálatáról, amelynek mindegyike ingyenesen látogatható. Kiemelte, noha hivatalosan szeptember 22-én nyit az általa találóan „katolikus svédasztalként” említett rendezvénysorozat, azonban már szeptember 19-én elkezdődnek a programok. 

Megjelenik művészet, szociális tanítás, teremtés- és életvédelem, gazdasági témák, de lesznek szakrális, egyháztörténelmi, irodalmi és sportesemények is, valamint ifjúsági és családi programok

 – mondta. Kiállítás nyílik Simon András grafikusművész és Daróczi Csaba természetfotós műveiből, az Eötvös utca Bálint Sándor sétánnyá alakul, a Szent Gellért Fesztiválon színpadi és családi programokkal várják a kicsiket és nagyokat, kiadók, mozgalmak, szervezetek mutatkoznak be, labdarúgó kupán versengenek a 13-14 évesek, továbbá ingyenes, ünnepi koncertet ad Tóth Gabi és Ákos a Dóm téren. 

Nyitás és egység

A liturgikus programokat Kondé Lajos pasztorális helynök ismertette, amelyeket a nyitás és az egység szellemisége jegyében szerveztek meg. Lesz ökumenikus istentisztelet, családok szentmiséje, fáklyás felvonulás, dicsőítő nagykoncert. A KATTÁRS vendége lesz mások mellett Veres András győri püspök, Böjte Csaba szerzetes, Erdő Péter bíboros és Balog Zoltán, a Magyar Református Egyház zsinatának elnöke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában