Helyi kultúra

2022.08.27. 15:02

Kihirdették a Táblaképfestészeti Biennálé nyerteseit

Kiss Anna

Utolsó hétvégéjéhez érkezett a XIX. Táblaképfestészeti Biennálé, melynek nyerteseit szombat délután online hirdette ki Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja és Kozma József önkormányzati képviselő, a város kulturális bizottságának elnöke.

A város díját Verebics Katalin nyerte el, a REÖK elismerését Fürjesi Csaba kapta meg, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Pirk Lászlót díjazta, míg a Kulturális és Innovációs Minisztérium Azbej Kristófnak ítélte oda az elismerést.

Az online eseményen Nátyi Róbert elmondta, a díjak fontos visszajelzések az alkotók számára, ezeket szakmai grémium ítéli oda, melynek tagjai az értékelés során sok dolgot figyelnek meg. Például a művész életpályáját, az alkotás újszerűségét, a stílusteremtő képességet, valamint az aktuális eseményekre való reflektálást is.

Emlékeztetett, két éven keresztül online kellett megszervezniük a Táblaképfestészeti Biennálét, amely most újra visszatérhetett a palota falai közé. Hangsúlyozta, a REÖK munkatársai következetes munkát végeztek az elmúlt tizenöt évben, ennek köszönhetően egyre reprezentatívabbá vált a biennálé, amelyre idén 600-nál is több mű érkezett, ebből 120 került be a kiállítás anyagába.

Nátyi Róbert szerint a tárlat látogatói mind elvihetik, elvihették magukkal azt a hírt, hogy itt, Szegeden van egy olyan kulturális központ, amely elkötelezett a magyar kortárs művészet iránt. Úgy véli, ezt bizonyítja az elmúlt másfél évtized.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában