Szeged

2022.08.21. 17:30

Nemzeti emlékhelyet avattak Szentmihályon - Fotók

A hívek adományai révén míves kettőskereszttel gazdagodott a szentmihályi templom kertje vasárnap. A műalkotást gazdagon díszítette szimbolikus motívumokkal alkotója, Szekeres Zoltán.

Koós Kata

Immár méltó körülmények között emlékezhetnek meg a szentmihályiak a nemzeti ünnepekről. Fotó: Karnok Csaba

A szentmihályi kettős kereszt létesítésének legfőbb oka az volt, hogy a hétvégéig nem volt a városrésznek olyan emlékhelye, ahol a lakosok összegyűlhettek és méltón megemlékezhettek volna a nemzeti ünnepekről – mondta el lapunknak Fejes Ferenc, a szentmihályi egyházközség világi vezetője. A közelmúltban azonban a hívő közösség összefogott, és felkérte Szekeres Zoltán fafaragó mestert a fakereszt megalkotására. 

A kereszt szentmisével egybekötött átadó ünnepségét vasárnap tartották. A misét Liszkai Tamás röszkei plébános celebrálta, amelynek keretében az emlékhelyen túl egy új taggal is gyarapodott a hívő közösség, a keresztség szentségében részesült ugyanis Király Gréta. A mise után a plébános megszentelte az emlékhelyet, ünnepi beszédet Mihálffy Béla országgyűlési képviselő mondott. 

Szombaton volt Szent István király és az államalapítás ünnepe. Több mint ezer éve vagyunk itt a Kárpátok ölelésében, szeretett hazánkban. Nem voltak kegyesek velünk a történelem viharai, de mi, magyarok minden nehézségben összefogtunk és összetartottunk, mert ahogy a közismert mondás is tartja, együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség. Az összefogás legyőzhetetlen ereje az, amire napjaink folyamatos megpróbáltatásai között is szükségünk van. Hiszen világunkban, amely napról napra változik, csak együttes erővel vagyunk képesek fennmaradni. A most felavatott kettős kereszt legyen ennek az összetartásnak az ékes példája 

– mondta az országgyűlési képviselő. 

A tősgyökeres szentmihályi fafaragó mester a kereszt megalkotásakor figyelembe vette a településrész sajátosságait, amelyek szimbolikus módon jelennek meg az alkotáson. 

Az életfamotívum a teljes kereszten végigfut, de rákerült a paprikamotívum, mint a szentmihályiak legfőbb megélhetési forrása is. Emellett Szent Mihály címeréből egy részlet, a szárnyas pallos, középen Nagy-Magyarország sziluettje, benne az angyalszárnyas címerrel, a legtetején pedig egy szívmotívum az összetartozás és szeretet szimbólumaként látható. Utóbbiban egy szentháromságot jelképező szilvamagmotívum van, amely a kereszténységet és a mag, a tudás népét jelképezi. A legtetején pedig egy napsugaras motívum látható a szegedi tájházak miatt

 – részletezte Szekeres Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában