A válságok oka, de megoldása is egyben az emberi szív

2022.09.22. 15:20

A keresztény értékek mentén újulhat meg a társadalom

Az európai kultúrának addig van jövője, amíg az evangéliumhoz hűségesek maradunk – szögezte le Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyés püspöke a KATTÁRS megnyitóján. Kiemelte, az aktuális válságok oka az ember, éppen ezért azok megoldása is az emberi szívben rejlik.

Koós Kata

Székely János megyés püspök beszédében az evangélium hatalmas megtermékenyítő erejét hangsúlyozta. Fotó: Gémes Sándor

Noha már hétfő óta zajlanak a programok, a Katolikus Társadalmi Napok hivatalos megnyitóját csütörtökön tartották a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A megjelenteket Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök köszöntötte, aki elmondta, a vasárnapig tartó rendezvénysorozat kettős célt szolgál. Egyrészt belső párbeszédre ösztönzi az egyház tagjait, szervezeteit, vezetőit, hogy megvizsgálják, mit tesznek az egész társadalom szolgálatában, felhasználják-e kellő módon sajátos eszközeiket, lehetőségeiket. Másrészt pedig a KATTÁRS lehetővé teszi, hogy az egyház társadalmi jelenlétét minél szélesebb körben megismertesse. 

A mottó, „megújulni közös értékeinkben” nagyon aktuális. Egyre több és hangosabb olyan szellemű irányzatok jelennek meg a világban, amelyek a demokrácia fejlettségére hivatkozva hangoztatják az értéksemlegesség elvét, ami gyakorlatilag a nihilizmus diktatúráját próbálja ránk erőszakolni

 – hangsúlyozta Kiss-Rigó László, majd megoldást is javasolt a problémára. Ahogy fogalmazott, nem tiltakozni kell, hanem még hitelesebben kell tanúságot tenni értékeinkről. 

A megnyitón részt vett Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyés püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, amely a KATTÁRS főszervezője. Beszédében az evangélium hatalmas megtermékenyítő erejét hangsúlyozta, amely az egész emberi történelmet befolyásolta. Kiemelte, hogy a keresztények hozták létre az első kórházakat, ingyenes iskolákat, árvaházakat, ingyenkonyhákat, és ahogy fogalmazott, az evangéliumból ma is élet fakad. Ezt szeretné az egyház bemutatni a KATTÁRS során. 

Az európai kultúrát a Bibliával való találkozás, az evangélium hozta létre, és addig van jövője, amíg ehhez az éltető forráshoz hűségesek maradunk

 – hangsúlyozta a megyés püspök, majd a bennünket sújtó, aktuális válságokra is kitért. 

A klímakatasztrófa fenyegető réme, a járvány utolsó hullámai, az óriási energiaárak. Egyre világosabb, hogy ennek a sok-sok válságnak a legfőbb oka az ember. A háború mögött is ott van a nagyhatalmak és a dúsgazdagok szándéka. Ezért a megújulás legfőbb útja is az emberi szív, ezt akarja kifejezni a KATTÁRS

 – mondta Székely János. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában