Büszkék felmenőjükre a Csallány-leszármazottak

2022.09.13. 12:53

Hazalátogatott a múzeumalapító dédunokája

Majzik Attila

Dédapja relikviáit mutatta meg barátainak Nádai Hédi. Fotó: Majzik Attila

Barátai társaságában járta be a dédapjáról elnevezett kiállítóhelyet Nádai Hédi, a múzeumalapító dédunokája. Csallány Gábor személyes tárgyai sok kedves emléket ébresztettek fel benne, amelyekről szívesen mesélt lapunknak.

Ha nincs Csallány Gábor, akkor most nincs szentesi múzeum sem – jellemezte a múzeumalapító fontosságát Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója. A Széchenyi liget-beli kiállítóhelynek nem mindennapi vendége volt, a Csallány-leszármazottak egyike kereste fel a múzeumalapító emlékszobáját.

A legendás dédapa

Csallány Gábor amatőr gyűjtőből vált komoly muzeológussá. A tudományos pályája mellett példás családapa is volt, feleségével kilenc gyermeket neveltek. Ma még két unokája van közöttünk, Dezső fia gyermekei közül, ők Bécsben és Nyíregyházán élnek. Az ő gyerekeik, unokáik, a számos Csallány-leszármazott évente egyszer összejön, hogy felidézzék a régi családi emlékeket.

Nádai Hédi, a múzeumalapító dédunokája ugyan személyesen ugyan nem ismerte Csallány Gábort, de sokat hallott róla szüleitől, nagyszüleitől. Ezekből a történetekből a komoly tudós mellett egy jó humorú ember képe is kirajzolódik.

Megvan Attila!

Dédapám és Dezső fia, aki a szegedi múzeum igazgatója volt, nagy Attila-kutatók voltak, versengtek, hogy ki találja meg előbb a hun uralkodó sírját. Aztán amikor Dezső üzent dédapámnak, hogy „Megvan Attila!”, az azonnal rohant Szegedre. Ott derült ki, hogy Dezső azért üzent, mert megszületett a fia, aki az Attila nevet kapta. De olyan eset is volt, ahol egy ásatáson a kollégái elrejtettek egy tőrt, rovásírással. Dédapám nagyon megörült a leletnek, csak amikor elolvasta a feliratot, akkor jött rá, hogy megviccelték. A tőrre ugyanis az volt róva, hogy „Sok szeretettel Gábornak Attilától” 

 idézte meg dédapja alakját Nádai Hédi.

Büszkék az alapítóra

A szentesi múzeum rengeteget köszönhet egykori alapítójának, Csallány Gábor emlékezetét a róla elnevezett kiállítóhelyen egy emlékszoba is őrzi. A helyiségben jegyzetei, fotói és személyes tárgyai mellett íróasztala, valamint elmaradhatatlan kísérője, a kerékpárja is látható.

Nagyon megható dédapám egykori tárgyai között járni, itt állni az íróasztala mellett. Ez sok régi, kellemes emléket idéz fel bennem a családunkról. Mi, Csallány-leszármazottak büszkék vagyunk rá, példakép is a családunk számára

 mesélte a Csallány-relikviák társaságában Nádai Hédi.

 

Dédapja relikviáit mutatta meg barátainak Nádai Hédi. Fotó: Majzik Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában