Tárlat

2022.09.30. 19:10

Igazi ritkaságok láthatók Algyőn

Ezeréves kincseket tekinthetnek meg azok, akik ellátogatnak Algyőre, ahol pénteken különleges tárlatot nyitottak meg a faluház galériáján. Az avarkor, a honfoglalás utáni időszak és a szkíták tárgyi emlékei is láthatóak.

Kiss Anna

Ezüst hajkarika, amulettcsoport, fibula és bronzkori kerámia. Érdemes megtekinteni az algyői tárlatot. Fotó: Kiss Anna

Algyő ezeréves kincseit magába foglaló tárlattal kezdődött el pénteken a Tisza-parti községben az Algyő Napja rendezvénysorozat. A faluház galériáján látható kiállítást Horváth Andrea, a szegedi Móra-múzeum régészeti osztályának vezetője nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy szerencsés település Algyő, hiszen igen gazdag kincsekben, már a honfoglalás utáni időkből is kerültek be tárgyak onnan a múzeum gyűjteményébe. Megjegyezte, az olajjal kapcsolatos nagy munkálatoknak köszönhetően került a felszínre sok-sok régészeti lelet, vagyis egy igen jelentős régészeti lelőhely feltárása történt meg, melynek országszerte híre van.

Jelezte, az eddig már felszínre került leletek a múzeumban találhatók meg, egészen különleges darabok vannak köztük, ezekre az egész régésztársadalom felfigyelt. Ilyen például a Bartók Béla utcai 80 síros szkítatemető, melynek a 46-os számú volt a leggazdagabb sírja, volt benne például egy ritkaságnak számító bronz fibula, mely a biztosítótű elődje volt, de szintén ebben a sírban találtak egy kutyafogakból készült nyakláncot is, melynek a keletről érkezett nép őrző-védő szerepet tulajdonított.

Horváth Andrea elárulta, nagyon ritka, amikor ilyen épített, faszerkezetes temetőt találnak, ezek érdekessége az is, hogy a faváz belső részébe a nőket és a gyermekeket temették, míg a külső felébe a férfiakat, például a nőt szolgáló férfit. Rámutatott, ebben a korszakban nagyon jellegzetes volt az ezüst hajkarika, valamint nőkre jellemző volt még az is, hogy gyönyörű gyöngyökkel díszített ruhát viseltek, vagy gyöngyből készült láncot hordtak.

De nemcsak az előbbiekben említett kincsek láthatók a faluház galériáján, hanem például megtekinthető ott több, bronzkori kerámia, vasból készült ékszer, valamint egy amulettcsoport is, amelyet egy gyermekcsontváz nyakában találtak.

Horváth Andrea azt kérte a régészek nevében, hogy a már felszínre került kincsek mellett a még felszín alatt lévőkre is vigyázzunk, hiszen mindamellett, hogy azok kincseknek számítanak, fontos tudományos információkat foglalnak magukba, ezért fontos, hogy szakember találja meg leleteket, mert úgy mindenki más is plusz ismeretekhez juthat hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában