Emberségéről és szakmaiságáról vallanak

2022.09.06. 08:40

Kozma János doktorról készül portréfilm

A legendás gyermekorvosról, Kozma Jánosról forgat portréfilmet Pataki Béla amatőr helytörténész. Egykori kollégák, páciensek, barátok mesélnek a kamera előtt.

T. Sz.

A legtöbben végtelenül szerény emberként emlékeznek a legendás egykori gyermekorvosra, Kozma Jánosra, aki hatvankét évig dolgozott Hódmezővásárhelyen. Pataki Béla amatőr helytörténész még júniusban közzétett felhívására reagálva sokan jelezték, örömmel mesélnének arról, miként emlékeznek a doktorra. Az interjúkat még a következő hetekben is forgatják egy, a tervek szerint januárban bemutatandó portré filmhez. 

Szerényen, dicsekvés nélkül dolgozott évtizedeken át, folyton képezte magát. De soha nem tartotta fontosnak ezt kifelé közvetíteni. Nem élt luxuskörülmények között, a hivatástudat vezérelte 

– mesélte Pataki Béla, aki apósaként különösen közel állt Kozma doktorhoz. Gyakran kérte őt arra, meséljen magáról a kamera előtt. Legtöbbször némi unszolásra ugyan, de vállalt egy-két interjút. 

Gyakran mondtam neki, szeretném, ha az unokák, dédunokák, a legfiatalabb generáció is megismerhetné, ezt elfogadta. De nem szerette volna, ha őt, mint kiváló szakembert méltatjuk. Nem is mindig állt kötélnek. Tudatosan akkor még nem a mostani dokumentumfilmre készültem, de biztos ott bujkált a gondolat bennem

 – mondta Pataki Béla. 

Szakmailag és emberileg is példakép lehet Kozma doktor

 – hangsúlyozta Túri Mihály, az Országos Mentőszolgálat Csongrád-Csanád megyei vezető mentőtisztje. Mint azt lapunknak mesélte, egykor ő maga is Kozma János páciense volt, később hozzá fordult, ha a gyerekei megbetegedtek. Ám az orvos-beteg kapcsolaton túli kötelék fűzte őket egymáshoz. 

Több esetnél kollégaként találkoztunk, úgy vélem, akkor szembesült igazán a mentők munkájával és a korábbinál személyesebbé vált kettőnk viszonya.  Hihetetlen szakmaiság és emberség vezérelte munkájában. A gyerekekkel mindig megtalálta a közös hangot, elűzte a félelmeiket. Végtelen nyugalom áradt belőle, ami átsugárzott a gyermekekért aggódó szülőkre is. Valódi példaképként tekinthetünk rá

 – hangsúlyozta a mentőtiszt, aki Pataki Béla portréfilmjében is megszólal majd. 

Kozma János gyermekorvos 1933. január 25-én született. Méhkerékről származott, de mondhatni tősgyökeres hódmezővásárhelyi lett. Elismerései: Pro Urbe díj; Pro Familiis díj; A Kárpát-medence házi gyermekorvosa – a páciensei szavazatai alapján 2017; Hódmezővásárhely Egészségügyéért kitüntetés 2020-ban.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában