Markáns döntések, mozgalmas megoldások

2022.09.04. 18:00

Návay Sándor vendégeskedett a Népkerti Sörkertben

Tábori Szilvia

Alkotások testközelben: Návay Sándor szobrai egy estére a Népkerti Sörkert asztalain kaptak helyet. Fotó: Gémes Sándor

Návay Sándor szobrász kapta idén a két Boldog Gizella-díj egyikét; a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány elismerését a közelmúltban vehette át a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Hétvégén a Népkerti Sörkertben a Szeretem Vásárhelyt kötetlen hangulatú pódiumbeszélgetésén vallott élete és művészete sarokpontjairól, miközben a vendégasztalok közepén elhelyezett szobrai tették igazán élővé az elmondottakat. Megtudhattuk, hogy a közelmúltban átvett díj érdekessége, hogy az elismeréshez tartozó emlékplakett a kezdetek óta az ő munkája. Idén sem volt ez másként: elkészítette a két alkotást, majd később megtudta, hogy az egyiket ő maga veheti át.

A beszélgetésben mesélt arról, hogy a hármas szám meghatározó az életében. Mindjárt a kezdet kezdetétől: születésekor ugyanis három percig nem élt. A nehezen mozgó egyik kezét édesanyja hozta helyre masszírozással, később pedig azért íratták szülei zeneiskolába, hogy úgy edződjön karja. Előbb zongorázott, majd dobolt. Mesélt arról, hogy alig háromnegyed évet töltött a Bethlen-gimnáziumban, mert egy hirtelen döntéssel már a Tömörkénybe felvételizett. De hasonlóan markánsan döntött később is, középiskolás évei után rögtön a porcelángyárba került, ahol három év után egyetlen lendülettel távozott, mert felvették főiskolára. Nem csak művészetében tehát, az életében is láthatóan a mozgalmas megoldásokat kedveli. 

A Návay Sándorról szóló portré szeptember 21-én jelenik meg a Délmagyarország Arcélek rovatában. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában