Nyíllal átlőtt betyár holttestére bukkantak

2022.10.21. 19:28

Szegeden játszódó krimi jósolja meg a jövőt

Lőrinczy Judit immár harmadik regényét jelentette meg nyár elején. A 2052-ben játszódó történet Szegedre és környékére kalauzolja a krimit és westernt szerető olvasókat. Külön érdekessége, hogy ahogyan az írónő egy 10 évvel ezelőtti novellája, ez is olyan jövőbeli eseményről írt, amely aztán részben meg is valósult.

Timár Kriszta

Az egykori szegedi egyetemista új regénye a jövő Alföldjén játszódik. Fotó: Sándor Judit/MW

Fotó: Sandor Judit

A Tisza kiszáradt medrében a szolnoki rendőrök egy szegedi professzor és egy nyíllal átlőtt betyár holttestére bukkantak egy kifosztott, ősrégi sír mellett. A hír 2052-ből származik, legalábbis Lőrinczy Judit új regényében. Az írónő tegnap mutatta be Szegeden művét a Somogyi-könyvtárban, ott mesélt arról, miért az Alföldi tájat választotta Az utolsó tanú helyszínéül, illetve mi ihlette a súlyos szárazság témáját akkor, amikor ez még nem volt a mindennapjaink valósága.

A főállásban ügyészként dolgozó Lőrinczy Judit szolnoki születésű, az egyetemet azonban Szegeden végezte. Sok szállal kötődik tehát ehhez a környékhez, és ahogy fogalmazott, alföldiségét szőtte bele a különös történetbe.

– Azt gondolom, aki itt él, annak nem az idei nyár volt az első alkalom, hogy szembesült az elsivatagosodás jeleivel. A felrepedezett föld és a forróság az itteniek számára nem ismeretlen jelenség, a globális felmelegedést mi sokkal jobban érzékeljük, mint mondjuk a hegyekben élők. Ez a regény nyár elején jelent meg, vagyis amikor írtam, még nem volt téma a szárazság, ami aztán soha nem látott mértékben jelent meg az országban. De örülök, hogy ez a téma most már a közbeszédben is jelen van, mert sok múlik azon, mennyire vesszük komolyan ezt a helyzetet – fogalmazott.

A regény olyan időszakban játszódik, amikor már nem az a kérdés, lesz-e klímaválság, hanem az, miként alkalmazkodnak ehhez a mindennapokban az emberek.

– Amit mi most még be tudunk szerezni a boltban, az a könyv szereplői számára vagy nem elérhető, vagy megfizethetetlen luxuscikk. Ennek ellenére nem egy klímaválságon kesergő sztorit kell elképzelni, hiszen szórakoztató regénynek szántam. Azt viszont fontosnak éreztem, hogy mindeközben figyelmeztessen erre a problémára és tanítson – mondta.

A könyv, bár a jövőben játszódik, nem nevezhető klasszikus sci-fi-nek, Lőrinczy Judit például saját bevallása szerint meg is lepődik, amikor ezt is megemlítik a benne keveredő műfajok között.

– Elsősorban krimi, némi western és fantasy szállal – mondta. Miközben ugyanis a jövő rendőrei és ügyészei a hullák kapcsán nyomoznak, megismerjük a jövő Alföldjét is, ahol a pusztában betyárok garázdálkodnak, a konfliktusrendezés bevett módja a pisztolypárbaj és a legbiztonságosabb település a fallal körülvett Szeged. De felbukkan benne Attila sírja is – szó szerint, hiszen a kiszáradt Tiszából előkerülő temetkezési helyről a legendák alapján nehéz nem feltételezni, hogy az évszázadok óta keresett rejtekhelyről van szó.

A kalandos jövőbeli krimiben tehát az írónő tulajdonképpen megjósolta azt, amiről a könyv megjelenése után kezdett mindenki beszélni, vagyis hogy akár az is előfordulhat, hogy az aszálynak leginkább kitett Alföld folyója, a Tisza kiszárad. Érdekesség, hogy egy korábbi novellájában a növekedő migrációs nyomásról írt, amely miatt a déli határon falat emeltek. Mikor megjelent, azt követően kezdték el építeni hazánkban a határkerítést. Jogosan kérdeztük tehát tőle, miről ír majd legközelebb. Az írónő azonban mosolyogva csak annyit mondott: ötletei már vannak, de konkrét regényterve még nincs.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában