Kistelek

2022.11.08. 08:10

Megtartották az első istentiszteletet

Október utolsó vasárnapján megtartották az első istentiszteletet – múlt vasárnap a másodikat is – az új kisteleki református templomban. Az ünnepélyes eseményre a helyieken kívül Szegedről, Balástyáról, Csengeléről és Pusztaszerről is érkeztek hívek.

I. P.

Megtartották az első istentiszteleteket az új kisteleki református templomban. Fotó: Sándor Attila

Elkészült Kistelek és a Kisteleki Református Egyházközség új és egyben első, a régi imaház helyén felépített temploma. A belső berendezések – szószék, úrasztala, székek, orgona – még hiányoznak az épületből. 

A Szabó János Bence segédlelkész által is irányított takarítást követően az október utolsó vasárnapján tartott első istentisztelethez az említett kellékeket a Szeged-Újszegedi Református Egyházközség kölcsönözte a helyi gyülekezetnek – tudtuk meg Sipos Ete Zoltán szeged-újszegedi lelkipásztortól, az első, majd a múlt vasárnapi második szertartás levezetőjétől. Hozzátette: az ünnepélyes átadás később lesz és az istentiszteleteket mindig vasárnap 11 órától rendezik meg.

Az első szertartáson Sipos Ete Zoltán a templom hármas funkciójáról szólt a híveknek, akik a helyieken kívül Szegedről, Balástyáról, Csengeléről és Pusztaszerről érkeztek az ünnepi eseményre.

– Köszönet Istennek, hogy megépülhetett a templom, amiben ragyogjon fel az Ő dicsősége! Ennek kell először megtörténnie, ez az első funkció. De csak akkor ragyog fel, ha ott a Bibliát magyarázzák, Isten és Jézus igéjét hirdetik, ezért fontos, hogy a Könyvből hirdessen a lelkész. Az épület akkor válik templommá, amikor megszólal benne az ige, és hallható Jézusról a szó. Akkor felragyog Isten dicsősége, mintha felkapcsolnánk a villanyt, és templommá lesz, ami addig egyszerű középület volt – tette szemléletessé az átalakulást Sipos Ete Zoltán. 

Fotó: Sándor Attila

A következő funkció, hogy tiszteljük benne Istent, mert az az imádság háza: kérni kell tőle, ugyanis aki nem kér, az nem tiszteli és nem becsüli semmire – hangsúlyozta a lelkipásztor. 

A harmadik, hogy beteljünk Isten ajándékaival, mert "ha felragyogott Isten dicsősége, ha tiszteljük, akkor öröm tölti el az embereket". Közben a kisteremben gyerekeknek tartottak istentiszteletet, és a kicsik örömmel válaszoltak a segédlelkész feleségének, Szabóné Mihályi Dórának Bibliához kötődő kérdéseire.

– Külön öröm, hogy nemcsak a kisteleki, hanem a környékbeli településeken élő reformátusok is gyarapodtak az új templommal, ahol találkozhatnak – zárta beszélgetésünket Sipos Ete Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában