Szegedi hírek

2022.12.06. 18:50

Bánfalvi Eszter korábban még nézőként sem látta A két pápát

Két teltházas előadást mentett meg múlt héten Bánfalvi Eszter azzal, hogy eljátszotta Sophia nővér szerepét A két pápában. Aznap délelőtt kapta meg a szövegkönyvet, a rendezővel csak Szeged felé a kocsiban beszélt, így állt színpadra a színészlegendák mellett késő délután és aztán este mégegyszer.

Timár Kriszta

Bánfalvi Eszter az előadás napján tanulta meg szerepét, így lépett színpadra a színészlegendákkal. Fotó: DM

Két teltházas előadáson mutatta be a Rózsavölgyi Szalon múlt hét pénteken A két pápa című darabot a Szegedi Nemzeti Színházban. Napok alatt elkelt a produkcióra az összes jegy, ami nem is csoda: három Jászai- és Kossuth-díjas színművészt láthattak a nézők a színpadon. A nagy sikerű jótékonysági előadás szervezői gárdája éppen ezért meglehetősen nehéz pillanatokat élt át az utolsó pillanatban: veszélybe került ugyanis a bemutató. 

A hatalmas színészlegendák, Molnár Piroska, Jordán Tamás és Lukács Sándor mellett Trokán Anna játszik még a darabban, ő azonban az előadás napjára annyira megbetegedett, hogy nem tudott még az ágyból sem kikelni. Hogy az ezer szegedi néző mégis megkapja a színházélményt, az Bánfalvi Eszternek köszönhető, aki beugrott helyettesíteni kolléganőjét Sophia nővér szerepében. Mindez már akkor is nagy szó lenne, ha csak azt vennénk alapul, hogy az előadás reggelén hívták fel ezzel a kéréssel. Csakhogy ennél sokkal többről volt szó: a színésznő nemhogy nem játszotta korábban ezt a szerepet, nem is látta a darabot.

– Éppen főzeléket főztem otthon, amikor telefonáltak a Rózsavölgyi Szalonból, hogy mentsem meg az előadást – idézte fel a múlt hét pénteki eseményeket lapunknak Bánfalvi Eszter. 

– Igazság szerint én még a színmű alapján készült filmet sem láttam, így a hírén kívül nem sokat tudtam A két pápáról. Miután gondoskodtam arról, hogy a gyermekemre lesz, aki vigyázzon és igent mondtam, csak utána tudatosult bennem, tulajdonképpen mit is vállaltam. Akkor kétségbe estem, de utána már nem volt időm ezzel foglalkozni – mesélte.

A színésznőhöz futár vitte ki a szövegkönyvet, illetve az előadásról készült filmfelvételt. Utóbbit azonban nem volt ideje végignézni, hiszen akkor esélye sem lett volna a szerepe megtanulására. 

– Délután 2 órakor beültem az autóba, az utat is végigtanultam, kivéve azt az időt, amikor a rendezővel telefonon beszéltük át a legfontosabb tudnivalókat. Aztán az előadás előtt 10 perccel felvettem Trokán Anna jelmezét, ami szerencsére jó volt rám és színpadra léptem – mesélt a hihetetlen szervezés részleteiről a színésznő.

Bánfalvi Eszter elárulta, a három rutinos színészlegenda rengeteget segített neki.

– Előfordult például, hogy Piroska rám kacsintott és kivitte azokat a kellékeket, amiket nekem kellett volna. Leginkább egyébként az ilyen technikai részletek okoztak nehézséget. Ezért volt nálam a Biblia. Az otthoni példányomat magammal hoztam, mert úgy gondoltam, egy apácánál ez teljesen hiteles. Abba ragasztottuk bele azokat a tudnivalókat, hogy mikor kell felállnom és mit hova kell vinnem. Egyébként így is előfordult, hogy annyira belefeledkeztem a többiek játékába, hogy csak néztem őket és elfelejtettem, hogy nekem már vinnem kellene az ételüket – nevetett.

A színésznő úgy fogalmazott, nagy élmény volt együtt játszania ezzel a három emberrel. 

– Ezek az igazi tanulások – mondta. Arra a kérdésre, most már megnézi-e majd a fővárosban ezt az előadást, azt mondta, ez így volt számára életre szóló élmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában