Örökértékű művek a Tornyai-múzeumban

2022.12.12. 15:45

Benczúr Gyula festmények érkeztek Nyíregyházáról

A magyar akadémikus festészet kiemelkedő alakja, Benczúr Gyula előtt tiszteleg a nyíregyházi Jósa András Múzeum vándorkiállítása. A különleges tárlat december 15-én, csütörtökön nyílik meg a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Tábori Szilvia

Bernátsky Ferenc történész-muzeológus, a Benczúr Gyula-emlékkiállítás kurátora a sajtóbejáráson egy 1909-es nyíregyházi díszpolgári címet tartalmazó okirattal. Nyíregyházáról utaztatták Vásárhelyre a Benczúr Gyula alkotásokat és egykori használati tárgyait. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Munkácsyval, Mészöllyel és a nagy orosz realista festővel, Repinnel egy esztendőben, 1844-ben született Benczúr Gyula festőművész. A magyar akadémikus festészet kiemelkedő alakja előtt tiszteleg a nyíregyházi Jósa András Múzeum vándorkiállítása, amely december 15-étől Hódmezővásárhelyen tekinthető meg. A Tornyai János Múzeumban március végéig látható tárlaton mintegy harminc festmény és grafika, illetve a Benczúr család szalonjának tárgyai, köztük Benczúr Gyula festőállványa és festőszéke idézi meg a jeles művész életét.

Miklós Péter fõigazgató a Benczúr Gyula-emlékkiállítás sajtóbejárásán a hódmezõvásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Fotó: MTI/Rosta Tibor

– A valóság megmutatása, annak imitálása, utánzása a művészet lényeges feladata. Ennek számtalan eszköze van, a kőkemény realizmustól egészen az absztrakcióig. A hagyományos látásmódot, a 19. század a művészeti-esztétikai alapelveit megismerni vágyó érdeklődőknek mindenképpen ajánlott a márciusig látogatható tárlat – mondta lapunknak Miklós Péter főigazgató a csütörtök délután nyíló kiállítás apropóján. Hozzátette: Benczúr Gyula az akadémikus, historikus festészet jelentős alakjaként ismert, történelmi témájú képei a középkortól egészen a kora újkorig átölelik a magyar múltat. A nyíregyházi közgyűjtemény vándorkiállításán inkább a festő realista hagyományhoz kötődő oldala, portréfestészete ismerhető meg.

Különleges kapcsolódási pont Kiss Lajos Kossuth-díjas néprajzkutató személye, aki egykor a Tornyai-múzeum munkatársaként, később a nyíregyházi múzeum igazgatójaként dolgozott. 

– Minden, ami körbevesz bennünket, szükségszerűen hat ránk. A kiállítótérben elhelyezett bútorok, használati tárgyak kapcsolatba lépnek a bemutatott művekkel, festményekkel és grafikákkal. Ezáltal nem csupán Benczúr Gyula alkotói világát, szűkebb környezetét is megidézzük – mondta Miklós Péter. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában