Angyalvárról BÁRKA „I”-ra változott az alkotóház neve

2022.12.17. 18:50

Karácsonyi dekorációkat készítettek Mindszenten - Galéria

Karácsonyi alkotónapot rendezett szombaton Mindszenten Beke Mari művészetpedagógus a Szabadság utca 62. szám alatti volt Angyalvárban, amelynek a közelmúltban BÁRKA „I”-ra változott a neve.

Kovács Erika

– Az ember életében 10 év alatt sok minden megfordul, így jött a gondolat, hogy az alkotóház nevét is megváltoztassam. Ennek a legfőbb oka, hogy úgy láttam, ideje visszatérjünk a gyökerekhez. A ház új neve BÁRKA „I” Alkotó és Vendégház. Ezt a házat 150 évvel ezelőtt a Bárkai család építette. Hiába neveztem el Angyalvárra, a többség továbbra is csak Bárkai házként emlegette. A hagyomány tehát győzött, engem pedig meggyőzött, hogy a ház ragaszkodik az eredeti nevéhez – mondta Beke Mari, az alkotóház tulajdonosa, művészetpedagógus. A ház előtt áll egy ladik, amely a Tisza-part közelségét jelzi, az itteni funkciója virágtartó.

– A ladik is egyfajta bárka, illetve van egyfajta áthallás a bibliai bárka felé is. Ez a hely azokat gyűjti össze, akik szívesen töltik együtt kézműveskedéssel a szabadidejüket. Az egykori tulajdonosok leszármazottja, Bárkai Ibolya, aki ma Csongrádon él, egyszer ellátogatott ide a lányával, hogy megnézze, mivé lett a családjuk egykori otthona. Nagyon meghatódott, hogy a ház új életre kelt. Néhány éve felújítottam, az épített örökség részévé vált – tudtuk meg a művészetpedagógustól.

A nyitott napon már karácsonyra készültek a látogatók a kandallóval fűtött szobákban. Különféle ünnepi dekorációkat, karácsonyfa-, ajtó- és szalmadíszeket, képeslapokat lehetett készíteni. Szalmaangyalkákat, tobozdíszeket is láttunk. A meghívott kézművesek között volt Trungel Aranka népi iparművész is. 

Kinyitott a Gasztro-gang is, ahol a szegedi Őrangyal konyha mindenkinek teát vagy forralt bort mért, de a résztvevőket zsíros kenyérrel is megkínálták. Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is örömmel vetették bele magukat az alkotásba. Mindszent mellett Szentesről, Szegvárról, Szegedről, Kecskemétről is érkeztek érdeklődők. A program koncerttel zárult, az Ojtoz Népzenei Társulás lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában