Helyi kultúra

2022.12.19. 20:40

Pataki János újabb könyvét mutatták be

Kevesen tudják, de Trianon után Lengyelország is kapott területeket a Magyar Királyságból mégpedig Szepes és Árva vármegyék északi területeit, összesen 28 falut. Erre a vidékre vezeti az olvasót Pataki János Nedecvidék, megőrzésre átadva című könyve, amit hétfőn mutattak be Szegeden a Délvidék Házban.

Suki Zoltán

Fotóival is arra ösztönöz az író, hogy aki teheti, látogassa meg az útikalauzai helyszíneit. Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

 

Pataki János a Magyar Házak gondozásában megjelent, művészfotókkal gazdagon illusztrált útikalauzai nem csak bemutatják a trianoni döntéssel elszakított egykori magyar területeket, de az e tájakra utazás megtervezéséhez, a felkészüléshez is nélkülözhetetlenek, a szerző fotói pedig hiánypótlóak.

Pataki János író és fotóművész is. Korábban már jelent meg könyve a Kárpáti képek sorozatban Szászföldről, az Erdélyi-medencéről, Máramarosról, külön egy a Partiumról. Született egy egész Erdélyt összefoglaló kötete, folytatódott a munka a Felvidék bemutatásával, az Őrvidék emlékeinek az összegyűjtésével és a délvidéki kirándulóknak szóló útikalauzzal.

A könyveit – amelyek egyszerre fotóalbumok és útikönyvek – a szerző „vizuális kedvcsinálóknak” nevezi. A szándéka pedig az, hogy mind többeket beszéljen rá hogy felkeressék a kalandozásai helyszínét. A képekhez földrajzi-történeti leírásokat, helyi legendákat, hasznos információkat, személyes hangú megjegyzéseket fűz a szerző, amivel nem csak megkönnyíti, de élvezetesebbé is teszi az eligazodást az adott térségben, esetünkben most Nedecvidéken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában