Szegedi hírek

2022.12.11. 17:30

Sikert sikerre halmoz Harmath Kornélia

Harmath Kornélia második helyezést ért el a múlt hétvégén a Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyen. A harmadik osztályos diáklány sikert sikerre halmoz muzsikájával. Legyen szó országos vagy nemzetközi versenyről, nem tér haza dobogós helyezés nélkül.

Koós Kata

Harmath Kornélia és tanára, Gorbunova Natália. Fotó: Gémes Sándor

21 országból több mint hatvan ifjú muzsikus mérette meg magát november 29. és december 4. között a Reök-palotában rendezett VI. Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyen. Az első helyen a legfeljebb 25 évesek korcsoportjában egy iráni, a 14–19 évesek korcsoportjában egy litván, a legfeljebb 14 évesek korcsoportjában pedig egy dél-koreai fiatal végzett. 

– 2007-ben alapítottuk a versenyt. Az évek során körülbelül háromszáz versenyző érkezett több mint negyven országból Szegedre, szóval nagyon híres lett. Idén is jöttek versenyzők Ausztráliából, Mexikóból, az USA-ból és Európa szinte minden országából – mondta az orosz származású Gorbunova Natália, a verseny alapítója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar hárfaművésze, aki 1993 óta él és muzsikál Szegeden, 2000 óta tanít is. 

 

Az eredményhirdetéskor a házigazda városnak sem volt oka a szégyenkezésre, ugyanis a legifjabbak korcsoportjában virtuóz játékával a nyolcéves Harmath Kornélia nyerte el a második helyezést. Kornélia lapunknak elmondta, ötéves korában kezdett hárfát tanulni a Király-König Péter Zeneiskolában, tanára Gorbunova Natália. Édesapja magyar, édesanyja orosz származású. Kornélia mindkét nyelvet tökéletesen beszéli. A véletlennek volt köszönhető a találkozás tanárával, a hárfaórákon oroszul és magyarul váltakozva zajlik a tanítás. 

– Háromévesen elkezdtünk énekelni anyukámmal, hárfázni pedig kicsit később kezdtem. Azért választottam a hárfát, mert szép a külseje és a hangja is, és nem is nehéz – mondta el a mosolygós, cserfes Kornélia. 

– Kornélia az édesanyjával jött be a zeneiskolába, magán­énektanárt kerestek. Éneket azonban itt 14 év alatt nem tanítunk. Engem csak azért hívtak oda, hogy segítsek fordítani az édesanyjának, de aztán úgy alakult, hogy megtetszett Kornéliának a hárfa, és így a tanítványom lett – tette hozzá Gorbunova Natália. 

Harmath Kornéliának nem az első komoly sikere volt a Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyen elért, dobogós helyezés. Két éve elnyerte a Virtuózok V4+ tehetségkutató műsor különdíját. Majd számos online versenyen szerzett első helye után a tavalyi VII. Országos Hárfaversenyen a dobogó legmagasabb fokára állhatott, idén év elején a Belgiumban megrendezett Felix Godefroid hárfaversenyről tért haza a 8–12 éves korosztály első helyezésével, tavasszal pedig Szerbiában méltatták második helyezéssel. 

Fotós: Gémes Sándor

Kornélia az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola harmadik osztályos tanulója. Naponta körülbelül másfél órát gyakorol hárfáján, amely mellett furulyázik, zongorázik és énekel is. A muzsikáláson túl kedvenc tantárgya a rajz és a nyelvtan. 

– A nyelvtan azért, mert abból mindig ötöst kapok – közölte mosolyogva. 

A verseny szervezőinek célja a magyar kultúra népszerűsítése is volt, így a kötelező műveket magyar zeneszerzők alkotásai képviselték. Kodály Zoltán születésének 140. év­fordulója alkalmából a legfia­talabbak kategóriájában a Gyermektáncok hárfaátiratából választhattak egy tételt az indulók. Emellé Kornélia egy Haydn- és egy Bernard Andrès-­művet választott. Ugyanezzel a versenyprogrammal készül a következő megmérettetésre. Egy hónap múlva ugyanis Cseh­­országban versenyez majd. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában