Könyvbemutató

2023.01.25. 20:00

Emlékkötet készült Ördögh Szilveszterről - Galéria

A József Attila-díjas íróról, Ördögh Szilveszterről készült emlékkötet, melynek bemutatóját szerdán tartották az Alsóvárosi Kultúrházban. A könyvben több olyan írás is található, melyek sehol máshol nem olvashatók.

Munkatársunktól

Nagy érdeklődés mellett mutatták be a szegedi íróról készült emlékkötetet. Fotó: Gémes Sándor

Zsúfolásig megtelt tegnap este az Alsóvárosi Kultúrház rendezvényterme, ahol az Arión Kulturális Egyesület és a Szegedi Irók Társasága tartott könyvbemutatót. Még a lépcsőn is álltak, annyian voltak kíváncsiak az Ördögh Szilveszterről készült emlékkötet premierjére. A Szilvesztertől Szilveszterről című kiadvány a József Attila-díjas szegedi írótól halála után megtalált művekből, illetve róla készült írásokból áll. Igazi különlegességét az adja, hogy sok ezek közül nem is hozzáférhető máshol.

A könyvbemutató a Példázat három töredékben című írás felolvasásával kezdődött, melyben Czene Zoltán, Fabulya Andrea, Sallay Gergely és Kiss Ernő működött közre. A mű a Rakéta Regényújság 1987-es számában jelent meg. Ezt követően Kiss Ernő, a kötet szerkesztője köszöntötte a résztvevőket, aki meghatónak nevezte, hogy ilyen sokakat vonzott ez a rendezvény. - Már csak ezért is megérte kiadni ezt a könyvet - mondta. Mint mesélte, a magyar irodalom egyik legnagyobb írójának tartja Ördögh Szilvesztert, aki 1966-ban Osztályfénykép című novellájával 18 évesen robbant be az irodalmi életbe, 26 éves korában pedig már József Attila-díjjal ismerték el tehetségét. Ezért kereste fel Bene Zoltánt, aki kiadóként és társszerkesztőként vett készt a könyv összeállításában.

A könyvbemutatón elhangzott: Ördögh Szilveszter egész élete szolgálat volt, minden erejével segítette az írókat, költőket a Magvető, majd az Új Írás munkatársaként, végül a Tekintet főszerkesztőjeként. Bár kevés ideje jutott írói munkássága kiteljesítésére, így is jelentős életművet alkotott. A most megjelent kötet az emléke előtt tiszteleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában