Koszta József Múzeum

2023.01.04. 20:00

Kiállítótérré avanzsált a Petőfi Café Szentesen - Galéria

Egy 1800-as évek végén készült zongorával bővült a Koszta József Múzeum gyűjteménye. A hangszer egykor a Strandvendéglőben okozott szép perceket a közönségnek, ezentúl pedig a Petőfi Caféban állítja ki a múzeum.

M. A.

A Petőfi Caféban lelt új otthonra a zongora. Fotó: Majzik Attila

A hangszer Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója vezetésével érkezett meg új otthonába. Mint a múzeumigazgató elmondta, a bárzongora több mint 120 éves.

– A zongorát a fábiánsebestyéni Szent Fábián gyógyszertár vezetője, Varga-Dudás Margit ajánlotta fel. A hangszert az 1932. szeptember 4-én megnyílt Strandvendéglőben használták bárzongoraként. Úgy gondolom, meg kell becsülni az ilyen helyi értékeinket, Szentes múltjának egy darabját – számolt be a zongora múzeumba kerülésében segédkező Móra József önkormányzati képviselő.

Mint Szabó Dániel és Hergott Kristóf, a múzeum munkatársai elmondták, digitális archívumok segítségével kutakodtak a zongora háttértörténete után. Kiderült, a szentesi Strandvendéglő barna, három lábú, Karl Hamburger márkájú bárzongoráját nagy valószínűséggel az 1800-as évek végén gyártották Bécsben. Egykori funkcióját erősíti a rajta megfigyelhető pohártartó is. 

Ez a hangszermárka igen népszerű volt a 20. század környékén: ez annak is volt köszönhető, hogy a korabeli zongorákhoz képest nem volt drága hangszer, így sok család megtehette, hogy szalonjukat egy ilyen hangszerrel ékesítsék. Ezt a darabot adományozója, Varga-Dudás Margit 1990 körül vásárolta Bertus Pálnétól, a fábiánsebestyéni Kinizsi TSZ egykori elnökének feleségétől. Azt, hogy a zongora valaha a Strandvendéglőben állt, volt tulajdonosai is megerősítették.

– Nagy szeretettel fogadunk mindent, ami segít a múltunk feltárásában, visszaidézésében és jó emlékeink megidézésében. Törekszünk arra, hogy a múlt apró emlékeit meg tudjuk őrizni, ennek ez a zongora is jó példája. Köszönet a felajánlásért, a szervezésért és a zongora ideszállításáért – emelte ki Szabó Zoltán polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában