A kultúra ügyét továbbra is szolgálja

2023.01.09. 14:58

Távozott főigazgatói posztjáról Miklós Péter

Nyolc évet töltött Hódmezővásárhely kulturális életének különböző színterein Miklós Péter eszmetörténész, címzetes professzor, aki tavaly év végéig a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója volt. Elmondta, közös megegyezéssel, békés hangnemben ért véget a vezetői megbízatása.

Tábori Szilvia

Miklós Péter szívéhez nőtt a Vásárhelyi Őszi Tárlat. Archív fotó: Török János

– Nagyon szép, ugyanakkor szakmailag hasznos és szép időszaknak tartom az elmúlt nyolc évet. Megtiszteltetés volt Hódmezővásárhely nagymúltú művészeti és tudományos életében szerepet vállalni, és szolgálni ebben a csodálatos alföldi művészvárosban a kultúra ügyét – mondta lapunknak Miklós Péter. A szakember nyolc évet töltött Hódmezővásárhely tudományos, kulturális és közművelődési életében. Előbb az Emlékpont vezetőjeként, majd a Bessenyei Ferenc Művelődési Központot is magába foglaló Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatójaként, illetve szakmai tanácsadójaként, végül a vásárhelyi integrált kulturális intézmények főigazgatójaként dolgozott. 

– Nagyon örülök annak, hogy a múzeumi sokszínű és magas színvonalú tudományos tevékenységet a nagyközönséggel saját évkönyvben oszthatjuk meg. Ez a sorozatunk a negyedik köteténél jár. Szívemhez nőtt a Vásárhelyi Őszi Tárlat, hiszen Vásárhely egyik legnagyobb kulturális kincsének tartom ezt a nagyhírű képzőművészeti seregszemlét – fogalmazott Miklós Péter. Elmondta, az általa vezetett intézményrendszerben felkészült és elkötelezett szakemberekkel dolgozott. Az egykori főigazgató különösen büszke arra, hogy komoly tudományos műhelyt tudott szervezni az Emlékpontban, amelynek saját alapkutatásain nyugvó kiállításai – például az ötvenhatos forradalom helyi eseményeiről, vagy azt követő megtorlások kádári terrorszervezetéről, a munkásőrségről rendezett tárlatok – mellett számos kiadványa is megjelent. 

– Főként szervezési-vezetési és menedzsment kérdésekben voltunk eltérő véleményen az intézményt fenntartó önkormányzattal, azonban személyes és szakmai ügyekben soha nem volt köztünk vita, a szakmai koncepciómat igyekeztem érvényesíteni. Közös megegyezéssel, békés hangnemben ért véget a vezetői megbízatásom. Megtisztelő, hogy a napokban a doni áttörés áldozatai előtt fejet hajtó városi megemlékezésen beszédet mondhatok. Szakmai munkámat egyrészt egyetemi oktatóként, másrészt a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként folytatom tovább. Az év első felében pedig megjelenik, Nemzeti szemüveg címmel a történelmi és irodalmi esszéimet tartalmazó kötet – nyilatkozott távozásának okáról és jövőbeli terveiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában