A sakkban a józan ész diadalmaskodik

2023.01.19. 18:10

Versenyeztek a kollégiumi szakkörösei - Galéria

Számos előnyös tulajdonsága mellett a sakk oldja a szorongást, nyugtat és fejleszti a koncentrációs készséget is. A vásárhelyi Cseresnyés Kollégium szakkörösei egymással mérkőztek meg házi versenyükön.

Tábori Szilvia

Bár koncentráció kell a sakkhoz, mégis igazi kikapcsolódás a játékosoknak. Fotó: Tábori Szilvia

– A sakk olyan szellemi küzdelem, ahol az ellenfelek azonos feltételekkel, csakis saját tudásukra és ötletességükre hagyatkozva vetélkednek. A játszmában a józan ész, a tervszerűség, a logikus és kreatív gondolkodás győzedelmeskedik – fogalmazott Pataki Béla, a Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégium nevelőtanára, a kollégium sakkszakkörének vezetője. Az intézmény körülbelül hét éve működő szakkör jelenlegi tagjai a napokban házi versenyen edzették tudásukat. Mint azt a tanulók mentora lapunknak  hangsúlyozta, azon túl, hogy a sakk számtalan készséget fejleszt, fontos hatása, hogy egyértelműen oldja a szorongást. A gyerekek egy fárasztó nap végén felszabadulnak, kikapcsolnak, megpihennek játék közben. Ráadásul a közösségi lét egy külön ajándék.

– Mindemellett a sakk fejleszti a logikai, stratégiai- és a taktikai gondolkodást. De ugyanígy hat a képzeletre is. Olyan fontos értékekre tanít, mint az önfegyelem, a becsületesség, önállóság, és arra, hogy a döntések következményeit vállalni kell – mondta Pataki Béla. Képzett sakk oktatóként is látja, hogy a rendszeresen sakkozók értelmi képessége gyorsabban és hatékonyabban fejlődik.

Csupán néhány hónapja a kollégiumi szakkör tagja Szabó Tímea, a HSZC Eötvös József Technikum tanulója, mégis bátran vállalta a versenyt.

– Nem mondom, hogy jó vagyok kezdőként, de hiszem, hogy tudok fejlődni. A koncentrációm egyértelműen előnyére változott, a sakk eltereli a gondolataimat a mindennapi eseményekről, higgadtabbá tesz, megnyugtat és teljesen kikapcsol. A szakkörösök többsége rutinos játékos, komoly kihívást jelent velük megmérkőzni. De sokat lehet tanulni tőlük – mondta lapunknak Tímea a verseny előtt. Hozzátette, szerinte ez a játék nincs nemhez kötve, a lányok is lehetnek a fiúkhoz hasonlóan sikeresek.

Fiúk között a szerdai versenyen Faragó Szabolcs lett az első, a második Palócz Ádám, míg a harmadik helyet holtversenyben Fazekas Zoltán, Polgár László és Rumi István holtversenyben szerezte meg. A lányoknál Szűcs Ágnes és Szabó Tímea között dőlt el a verseny Ági javára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában