Dokumentumfilm

2023.02.22. 10:00

Cigánymisszió Magyarcsanádon - nézzék meg velünk a filmet!

Szabó Imre

Csonka Zétény munka közben. Fotó: Makói Videó- és Művészeti Műhely

A napokban nyerte el végleges formáját az a 33 perces dokumentumfilm, melyet  a Magyar Református Egyház Cigánymissziójának magyarcsanádi gyakorlatának/módszereinek bemutatására készített  a Makói Videó- és Művészeti Műhely .  Az alkotás egy éven át készült és a helyi református általános iskola mindennapjaiba enged betekintést. A mintegy 80 fős intézmény sajátossága, hogy a tanulók jelentős része roma származású. A gyerekeknek a hagyományos tanórákon kívül kiscsoportos foglalkozásokat is tartanak, melyek következménye az országos versenyeken elért számos eredmény. Ketten dolgoztak a filmen: a műhely vezetője, Czibolya Kálmán és egyik tehetséges tanítványa, Csonka Zétény, aki maga is nyolcadikos diák.

A stáb interjúkat készített pedagógusokkal és gyerekekkel, ott volt az iskola ünnepnapjain, például a ballagásokon, de a hétköznapi munkát is megörökítette. Zétény, akiről korábbi filmes sikerei miatt írtunk már, az alkotás operatőre volt. A Délmagyarországnak elmondta, ez volt az első dokumentumfilmes munkája, ami komoly szakmai kihívást jelentett számára. – Új embereket ismertem meg, akik mind segítőkészek és kedvesek voltak. Érdekes volt, hogy a diákok között eleinte mi kerestünk riportalanyokat, aztán egymás után jöttek maguktól, hogy szeretnék elmondani a történetüket – idézte fel.

Az alkotás, ami egyben az iskola bemutatkozó filmje is, közben felkerült a műhely videómegosztó oldalára, így bárki megtekintheti.

Készült egy másik kis film is, mely az iskola HEKS- MRE Cigánymissziójának tevékenységébe enged betekintést, ill. egy videoklip, melyet az Országos Református Cigánymisszió  Halld meg a hangom rap- és slamverseny című pályázatára készített a Makói Videó- és Művészeti Műhely. Ebben négy diák saját maga által írt szöveget ad elő rap stílusban. Ezzel az alkotással elnyerték az országos első helyezést a versenyen.

Minden kisfilm és a videoklip látható a Makói Videó- és Művészeti Műhely és az iskola facebook oldalán ill. az iskola honlapján www.mcsrefaltisk.edu.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában