Csőrösi Kele Elek, az idomított cirkuszi gólya is eljött

2023.02.17. 20:40

Gólyalábasokkal búcsúztatták a telet Zsombón - Galéria

Jó hangulatú, vidám télűzést rendeztek Zsombón pénteken délután. Volt lovaskocsi, fánk, tánc és gólyalábasok. Csőrösi Kele Elek az idomított cirkuszi gólya is szórakoztatta a közönséget, majd a végén elégették a telet jelképező kiszebábot.

Munkatársunktól

Zsombón már jöhet a tavasz. Péntek délután táncosokkal, lovaskocsis felvonulással és gólyalábasokkal elűzték a telet. Fotó: Török János

– Felszállhatok? – kérdezte egy asszony az egyik kocsist. 

– Térden állva könyörögjek egy bordányi asszonynak? – válaszolta, amin ők és a hallgatóság is jót nevetett. 

Zsombón a József Attila Közösségi Ház előtti téren pénteken délután rendezték meg a hagyományos, hagyományőrző télűző mulatságot. A lovaskocsik már a 17 órai kezdés előtt leparkoltak.

Ocskó Elek néhány fiatallal Bordányból érkezett a télűzésre. 

– Mi lovasok összetartunk. Minden hétvégén együtt vagyunk, ez egy baráti társaság. Ez a hobbink, nekünk ez a szórakozás. Ilyenkor a lovak is tanulnak, szokják a közeledést, megszokják, milyen emberek közt lenni. Ezt is tanulni kell – magyarázata lelkesen a bordányi lovas, miközben a művelődési ház előtt elkezdődött a műsor. 

A szegedi Hajnalfa Néptánccsoport táncolt, majd a közönség soraiból invitált önként jelentkezőket táncolni. A néptáncosokkal indult el a felvonulás, amelyen a négy lovaskocsi és egy hátasló vett részt. 

Napközben a helyi nyugdíjas klub és a Bokréta Dalkör Egyesület tagjai 15 kiló lisztből több száz darab fánkot készítettek, amivel a télűzőket látták vendégül. Nemcsak a fánk, a rajta lévő lekvár is remek volt. A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai pedig forralt borral  és teával kínálták a résztvevőket.

Néhányan jelmezt is húztak. A legfeltűnőbb Maróti József volt, aki óragyűjteményét aggatta magára. Köztük a kakukkos és a faliórákat is. Azt mondta, a szombati szatymazi téltemetésen asszonynak öltözik és nagyon készül a vasárnanpi forráskúti tuskóhúzásra is, de hogy ott milyen jelmezben lesz, azt nem árulta el. 

Mire a télűzők visszatértek a művelődési ház elé, jelentősen felszaporodott a menet. Megérkeztek a Vaga Banda gólyalábasai is, akik szórakoztatták még egy kicsit a fő attrakció előtt a szép számban összegyűlt téltemető tömeget. Az egyik gólyalábas hatalmas gólyának öltözött. Ő volt Csőrösi Kele Elek, az idomított cirkuszi gólya, ami vicces kis műsorral bírta kacagásra a közönséget, majd elérkezett a várva várt pillanat és elégették a telet, a rontást és a rossz dolgokat jelképező kiszebábot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában