Szegedi hírek

2023.02.13. 19:30

Neves ifjúsági szerzőkkel rendeznek író-olvasó találkozókat

Mitológiák ihlette ifjúsági regények univerzumában startolt a Bolygó bogozó programsorozat. Az online díszvendég Szakács Eszter költő, író volt.

Koós Kata

A tíz alkalmas programsorozatnak a szegedi bölcsészkar Informatóriuma ad otthont. Fotó: Török János

Az SZTE Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék és a Bakonyi Alapítvány tavaly hívta meg először a szegedi bölcsészkarra a kortárs magyar ifjúsági irodalom krémjét, hogy a hallgatók figyelmét irodalomterápiás foglalkozásokon, a nagyközönségét pedig író-olvasó találkozókon irányítsák az ifjúsági irodalom kortárs remekműveire. 

A tíz alkalmas, Bolygó bogozó elnevezésű programsorozat első, online vendége Szakács Eszter volt, akivel Bencsik Orsolya író beszélgetett hétfőn. A Gérecz Attila-, Déry Tibor-, Radnóti- és Vas István-díjas szerző költőként kezdte irodalmi pályáját. Elmondta, fiatalon a versíráson keresztül ismerte meg önmagát és a világot. Majd 45 évesen költői válságba került, ekkor fordult figyelme a gyermek- és ifjúsági irodalom irányába. Költeményeit és gyermekkönyveit mintegy hídként kötötte össze kedvenc témája, a mitológiák. Ahogy Bencsik Orsolya fogalmazott, Szakács Eszter műveiben hibrid világot teremtett a különböző mitológiák keverésével, ugyanis görög, sumér, babilóniai, egyiptomi, kelta, germán és magyar mitológiai elemek is átszövik történeteit. 

Fotó: Török János

– Szeretem egymás mellé helyezni a különféle mitológiákat, hogy megmutassam, ezek mind egymás mellett éltek, és azonos értékekkel bírtak a különböző népek számára – mondta Szakács Eszter. 

Hat verseskötete megjelenése után három mesekönyvet írt Kallantyú meséi, Tulipánháború, Villámhajigáló Diabáz címekkel, majd 2016-ban A Szelek Tornya című regényével ifjúsági regények szerzőjévé is vált. A Grifflovasok című mitológiai fantasy-trilógiájának további darabjai a 2018-ban megjelent Babilon és a 2020-as A nulladik zsebuniverzum. Legújabb regénye, a Füstmágus tavaly jelent meg, jelenleg ennek folytatásán dolgozik. 

Február 20-án Szabó Tibor Benjámin író lesz a Bolygó bogozó vendége. 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában