Kincseket rejt a szegvári határ

2023.02.03. 15:00

Tanulmánykötetben tárul fel a Szentes környéki múlt

Szentesen és környékén található a legtöbb régészeti lelőhely a Kárpát-medencei térségben, így nem véletlen, hogy ez a gazdag örökség tudományos munkák ihletője is. A szegvári avar kori leletekről, az ott zajlott feltárásokról nemrég jelent meg könyv, amelyet az alkotók mutattak be a szentesi Koszta József Múzeumban.

Majzik Attila

Negyven év kutatási munkáját foglalja össze a kötet. Fotó: Gulyás Gergő

Könyvbemutatónak adott otthont a szentesi múzeum Koszta-terme. A szegvár-oromdűlői temető és a Tiszántúl kora avar időszaka című könyvet Türk Attila, a könyv szerkesztője és Lőrinczy Gábor régész, A szegvár-oromdűlői 6-7. századi temető című könyv írója, valamint Mihály Béláné, a Szentes Városért Közalapítvány elnöke mutatták be az érdeklődőknek Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója, Szabó Zoltán, Szentes polgármestere és Móra József önkormányzati képviselő társaságában.

A kettős kötet a Tiszántúl jelenleg legnagyobb sírszámú kora avar kori temetőjének feldolgozását taglalja, mintegy negyven év munkáját foglalva össze. A Szegvár mellett feltárt majdnem félezer sír által megismerhetők lettek a kora avar kor temetkezési szokásai, az életmód, a vallásos és spirituális élet mellett a hagyományok, ezek rajzolódnak ki a könyvben is.

Mint Türk Attila, a könyv szerkesztője elmondta, óriási anyagot publikáltak a régészeti monográfiában: korábban már megjelent a temető leletanyagát bemutató dokumentum, most pedig annak értékelését, a részletek kibontását közölték. A temető monográfiája mellett megjelent tanulmánykötetben 13 tanulmányt közöltek, ezeket az adott témák magyarországi szakértői írták. A kötetben az avar kori kerámiaedényektől kezdve a gyöngy-leleteken át a szegvári ásatáson talált állatcsontok elemzéséig lehet elmerülni a történelemben.

Fotós: Gulyás Gergő

– Ezen a szegvári feltáráson 18 éven keresztül dolgoztam egy-két-három hónapot, először még mint régész hallgató. Muzeológus-régészként kötelességemnek éreztem, hogy közzétegyem a feltárás eredményeit – hangsúlyozta Lőrinczy Gábor régész, az avar kori sírkertről szóló könyv írója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában