Ipar és művészet kéz a kézben járhat

2023.03.22. 17:30

Huszonöt év a kerámia szolgálatában

Hogy tányértól a fürdőszobai berendezésekig milyen út vezet? Az ipar és a művészet vásárhelyi összefonódásának, a 25 éves Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumnak szenteltek izgalmas órákat szerda délelőtt a városházán.

T.Sz.

25 év a kerámia szolgálatában: néhány napig még látogatható a gyűjteményes tárlat. Fotó: Tornyai János Múzeum

Még néhány napig, március 26-ig látogatható a fennállásának negyedszázados jubileumát ünneplő Vásárhelyi Kerámia Szimpózium anyagából válogató tárlat a Tornyai János Múzeum emeletén. De nem csupán a kiállítással ünneplik az elmúlt 25 évet: a Kerámiaművészet 10 ezer éve Hódmezővásárhelyen címmel tartottak szerdán délelőtt nemzetközi konferenciát a városháza dísztermében.

Még Rapcsák András polgármester kezdeményezésére jött létre 1998-ban a szimpózium, egyebek mellett országos művészeti szervezetek részvételével, illetve a helyi kerámia és porcelángyárak közös vállalásával. A megállapodás szerint évente 10-15 magyar, illetve külföldi művészt invitál és fogad a város; a gyárak pedig az anyagot, a technológiát biztosítják. Ez a munka azóta is folyamatos.

Hideg Gábor, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. igazgatója Tradíció, innováció, dizájn és stílus című előadása előtt lapunknak elmondta: kerámiával foglalkozó cégként nem maradhattak ki az együttműködésből, évről évre megnyitották kapuikat a szimpózium meghívott művészeinek.

Ők tanulták és használták a mi anyagainkat, mi pedig a gyárban kíváncsian lestük az innovatív, kísérletező technikai megoldásaikat

 – mondta a vállalatvezető. Ugyan a közös munkából a vállalt közvetlenül nem profitál, a jövőben is várják az alkotókat. Hideg Gábor szerint egyértelműen fontos feladat a művészet támogatása. Erről szól ez az egész kapcsolat.

Ma egy görög vázára tekintve nehéz megmondani, hogy használati vagy művészeti alkotást látunk-e. Ha végigtekintünk cégünk fejlődésén, jól követhető, hogy miként lehetett egy tányérból szaniteráru. Milyen folyamatban formálódtak, alakultak a mai fürdőszobai berendezések. A téma igazán izgalmas. Ráadásul az általunk képviselt iparág rengeteget fejlődött, Vásárhelyen világszintű technológiával dolgozunk

 – hangsúlyozta Hideg Gábor.

A művészek a szimpóziumon elkészült alkotásokból egy-egy darabot, netán egy teljes sorozatot a Városi Kerámia Gyűjteménynek ajánlanak fel. Pannonhalmi Zsuzsa, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke, az esemény szervezője lapunk kérdésére úgy fogalmazott: hatalmas értéket képvisel a gyűjtemény, nagyon szeretnének már egy állandó kiállító helyet a 25 év alatt összegyűlt anyagnak. Különösen büszke arra, hogy a negyedszázad mindvégig negatív események nélkül telt. A közeljövő fontos lépése, hogy formálisan ugyan, de Vásárhely legyen Európa kerámia fővárosa. Ennek elismeréséhez már megtették a kezdő lépéseket.

A Kerámiaművészet 10 ezer éve Hódmezővásárhelyen című konferencia előadásai kötetbe rendezve is megjelennek a későbbiekben.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában