Helyi kultúra

2023.04.18. 16:36

Feltárul Szentes története

M. A.

Szentes történetében merülhetünk el a könyvtár programján. Fotó: Majzik Attila

Egy délután erejéig sétát tehetünk a múltba és megismerkedhetünk a város ezernyi mozaikdarabból összeálló történetével. A Szentes Városi Könyvtár Szentes hagyományok című programján ebéd utántól estig kínálnak programokat. Az április 28-i rendezvény fő helyszíne a Megyeháza díszterme lesz, de a Kossuth tér is tartogat majd látnivalókat, közölte Szekeres-Dancsó Mónika igazgató.

Labádi Lajos emléktáblájának megkoszorúzása után Dobos András egyetemi docens nyitja meg festményei válogatását, majd Szentes 20. századi irodalmi életéről hallhatunk előadást Vágvölgyi Zoltántól. A szentesi anekdotákat a Krúdy Gyula Baráti Kör tagjai elevenítik fel, a város színjátszó múltjáról pedig Torday Henrietta számol be. Szentes építészeti kincseit Sipos Anna művészettörténész előadásában ismerhetjük meg, míg a város építészeti emlékeiről Karikó-Tóth Tibor tart filmvetítést. Szentes néprajzi sajátosságairól Mód László néprajzkutató tart előadást, majd Tímár Ferenc kalauzolja el az érdeklődőket a város digitális múltjában.

A délután zárásaként A múlt mindenkié címmel tartanak nyitott konferenciát, ahová bárki elhozhatja családja egykori fotóit. Mint Szekeres-Dancsó Mónika kiemelte, a beszélgetés célja, hogy megismerjük közös múltunkat, hiszen mindenkinek van egy története Szentesről.

A program részeként a Kossuth téren csíramálé kóstolóval és filmvetítéssel készülnek, a szentesi értéktárban szereplő értékek videói mellett a Delelő obsitos és a fekete bárány című filmet láthatja majd a közönség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában