Könyvbe kötötték a 30 éves Ruzsai Hírek összes számát

2023.04.03. 19:30

Helyi értékek mutatkoztak be Ruzsán

Értékeink, mert fontosak… címmel mutatkozott be Ruzsán a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával szervezett makramé szakkör. A tagok munkáiból kiállítás nyílt, és bemutatták a harmincadik jubileumra könyvbe között Ruzsai híreket is.

Arany T. János

Sánta Gizella polgármester és Dóczi Tiborné Judit ötletgazda olvasgatnak. Könyvbe kötötték az idén 30 éves Ruzsai Hírek összes számát a jubileumra. Négy kötet lett. Fotó: Török János

Az önkormányzat és a Ruzsai Értéktár Bizottság szervezésében Ruzsa és két környékbeli település, Ásotthalom és Üllés értéktára mutatkozott be hétfőn délután a ruzsai művelődési házban. Vörös Tiborné Marika, a művelődési ház korábbi vezetője azt mondta, minden olyan vívmány, ami a településen helyi szinten kimagasló eredményt ért el, azt igyekezni kell bemutatni mindenkinek.

– Kincsek vannak a közelünkben, amit tudatosítani kell a lakosságban. A fontos dolgok velünk vannak és nem biztos, hogy kiabálnak, hogy fontos vagyok, ezért nekünk kell felfedezni és megmutatni azokat 

– fogalmazott a közművelődési szakember. Hozzátette, ez a rendezvény nem csak az értéktárhoz kötődik, hanem ezen mutatja be alkotásait a makramé szakkör.

De a makramé szakkörösök megnyitója előtt még Ásotthalom és Üllés helyi értéktárai és maguk a települések mutatkoztak be. Ásotthalomról Fackelmann István, a település polgármestere, Üllésről pedig Nagy Béla beszélt.

A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával megvalósult szakkör alkotói Dóczi Anita, Dóczi Antalné, Dóczi Tiborné, Kolonics-Kismárton Éva, Németh Ferencné, Papp Ilona, Pappné Tímár Teréz, Sádtné Papp Ibolya, Szekeresné Kispál Piroska és Takács Ilona voltak.

Szintén a rendezvényen mutatták be az idén 30 éves Ruzsai Híreket könyvbe kötve az első számtól a legutóbbi kiadványig. 1993 februárjában jelent meg a Ruzsai Hírek első száma. Dóczi Tiborné Judit, a ruzsai teleház ügyintézője elmondta, kétmillió forintot nyertek az Agrárminisztérium pályázatán, amelynek célja a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása.

Arab takácsok alkalmazták

A makramé csomózással készült textildíszítés szőtteseken. Történészek szerint arab takácsok alkalmazták először a technikát a 13. században. Spanyolországba a mórokkal került és innen terjedt el Európában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában