Szegedi hírek

2023.04.06. 12:30

Így lesznek szentmisék Szegeden a következő napokban

Összegyűjtöttük a Szeged-Csanádi Egyházmegye segítségével jó néhány olyan templomot, ahol a következő napokban, nagycsütörtöktől húsvéthétfőig bárki meg tud emlékezni Jézus kereszthaláláról, és meg tudja ünnepelni a feltámadását. Van, ahol vasárnap hajnalban tartják húsvét vigíliáját.

K. A. R.

Illusztráció: Frank Yvette

A szegedi székesegyházban nagycsütörtökön 18 órakor kezdődik az utolsó vacsora emlékmiséje és 20 óráig virrasztást tartanak a Dömötör-kápolnában. Nagypénteken 8 és 19 óra között gyónási lehetőséget biztosítanak – angol, német és olasz nyelven is –, 16 órától keresztúti ájtatosság, 17 órakor nagypénteki szertartás és passió, 19 óra 30 perctől pedig a „Szent sírnál” virrasztás lesz. Nagyszombaton 20 órakor kezdődik a húsvéti vigília szentmise Kiss-Rigó László püspök vezetésével, ekkor körmenetet is tartanak majd a Dóm téren. Húsvétvasárnap 8 óra 30 perckor, 10 órakor (ünnepi püspöki szentmise), 11 óra 30 perckor és 18 órakor, míg húsvéthétfőn 10 és 18 órakor lesz szentmise.

Újszegeden nagycsütörtökön és nagypénteken a Boldog Kalkuttai Teréz Anya-templomban 17 órakor, az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban 18 órakor kezdődik a szentmise. Nagyszombaton a Boldog Kalkuttai Teréz Anya-templomban 19 órakor, az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban 20 órakor kezdődnek a szertartások. Húsvétvasárnap a Boldog Kalkuttai Teréz Anya-templomban 11 óra 30 perckor, az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban pedig 7 óra 30 perckor, 9 óra 30 perckor és 18 órakor lesz szentmise.

A Dáni utcai Szent József-templomban nagycsütörtökön 18 óra 30 perckor lesz szentmise a hagyományos lábmosással, amely a közösséget képviselő tizenkét embert érinti majd. Nagypénteken a szertartás 18 óra 30 perckor kezdődik, előtte 15 órától keresztutat járnak a templomban. Nagyszombaton csöndes szentsír látogatás lesz, majd húsvét vigíliáját hajnali 4 óra 30 perckor kezdik tűzszenteléssel. Húsvétvasárnap, a hajnali feltámadási vigília után, 10 órakor és 19 óra 30 perckor tartanak szentmisét.

Tarjánban a Szent Gellért-templomban nagycsütörtökön 18 órakor lesz szentmise, ami után imádságos virrasztás lesz 20 óráig. Nagypénteken 15 órától bárki betérhet imádkozni a templomba, ahol 17 óra 30 perckor keresztút, majd 18 órakor szertartás lesz passióval, kereszthódolattal és áldoztatással. Nagyszombaton a templom napközben nyitva tart, csöndes imádság lesz a „Szent sírnál”, majd 19 órakor elkezdődik a nagyszombati vigília, melynek része lesz a körmenet is. Húsvétvasárnap 10 és 18, húsvéthétfőn pedig 10 órakor lesz szentmise, a 18 órási igeliturgia ezúttal elmarad.

A móravárosi Szent Kereszt-templomban nagycsütörtökön a szentmise 15 órakor kezdődik, a záró áldás után a szentséget átviszik a mellékoltárhoz, ahol őrzik majd. Ezt követően oltárfosztás, majd egy félórás virrasztás lesz. Nagypénteken 14 óra 30 perckor kezdődik a keresztút, ami után szertartás lesz igeliturgiával, hódolattal a szent kereszt előtt és szentáldozással. Nagyszombaton a húsvéti vigília 17 órakor kezdődik, a záró áldás után pedig körmenetben mutatják meg a világnak a feltámadt Krisztust. Húsvétvasárnap 8, húsvéthétfőn 10 órakor lesz szentmise.

A felsővárosi Szent Miklós-templomban nagycsütörtökön a szentmise 17, nagypénteken a keresztút és az azt követő szertartás 16 óra 30 perckor kezdődik majd. Nagyszombaton a húsvéti vigíliát 19 órától tartják meg többek közt tűz- és vízszenteléssel, a keresztségi fogadalom megújításával és körmenettel. Húsvétvasárnap 7, 9, 11 és 17 órakor, míg húsvéthétfőn 11 és 17 órakor kezdődik a szentmise.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában