Szeged

2023.04.20. 17:21

Mécsesekkel emlékeztek a diákok a holokauszt áldozataira - Galéria

A Kőrösy Technikum diákjai látogattak el csütörtökön az új zsinagógába. A fiataloknak Kendrusz Attila vallási vezető tartott idegenvezetést, amelynek végén meglepetéssel is kedveskedett az ifjaknak.

Koós Kata

A Kőrösy diákjai nagy érdeklődéssel hallgatták a vallási vezető humorral tűzdelt, érdekességekben bővelkedő idegenvezetését. Fotó: Gémes Sándor

A Kőrösy József Közgazdasági Technikum minden évfolyamából jelentkeztek diákok a csütörtöki zsinagóga-látogatásra, amelynek keretében Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője kalauzolta végig a fiatalokat a szemet gyönyörködtető szecessziós imaházon. A program elején megemlékeztek a diákok a holokauszt áldozatairól, az Új Zsinagóga előcsarnokában található mártír emlékhelynél gyújtottak mécseseket.

Majd a vallási vezető megismertette őket a zsinagóga történetével, felfejtette számukra az építészeti megoldások és díszítések, valamint a díszes üvegablakok gazdag szimbolikájának jelentéstartalmát. 

– Van egy állandó program a hitközségben, amelynek legfőbb célja, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg a zsidóság szokásait, hagyományait. Természetesen ez nem hittérítés. Általános és középiskolákban is szoktam előadásokat tartani a zsidóságról és a magyar holokausztról. Az előadások után a diákokat fogadom a zsinagógában is – mondta el lapunknak Kendrusz Attila, aki jövő héten fülöpjakabi általános iskolásokat fogad majd, akiknek a zsinagóga megtekintése után egy komplett sábeszi menüvel kedveskednek majd a hitközség kóser konyháján. 

A vallási vezető humorral tűzdelt, érdekességekben bővelkedő előadását nagy érdeklődéssel hallgatták a diákok. A program végén Pócsi György orgonakíséretével a vallási vezető elénekelte az Adon Olam dicshimnuszt a fiataloknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában